ערב טוב
אלטמן
Whatsapp

אנזימים – חלבונים קטנים עם תפקיד גדול

אנזימים, בטח שמעתם עליהם, אבל האם ידעתם שהם חלבונים? האם ידעתם שהם בעלי תפקיד מפתח במגוון תהליכים ביולוגים? האם ידעתם שהם הכרחיים לתהליך העיכול? האם ידעתם שהם מיוצרים בגופינו אך ניתן לקבל אותם גם בצורה חיצונית באמצעות המזון או בתוסף? אם עניתם "לא" על יותר משאלה אחת, הכתבה הזו בשבילכם.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 16.05.2023
  • עדכון 04.12.2024
  • 3 דקות קריאה
אינזימים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אנזימים הם רכיבים חלבוניים קטנים המשתתפים באינספור תהליכים בגוף

  2. 2

    חסר באנזימים יוביל לפגיעה בפעילות התקינה של הגוף ועלול לבוא לידי ביטוי במגוון תסמינים

  3. 3

    אומנם ניתן לקבל אנזימים מסוימים במזון, אך בחלק מן המקרים ניתן להיעזר גם בתוספת אנזימים ממקור חיצוני

מהם אנזימים ומה תפקידם? 

כאמור, אחד מתפקידיהם החיוניים ביותר של האנזימים הוא תהליך העיכול, במהלכו המזון מתפרק לחתיכות קטנות יותר, עד לכדי אבני הבניין המרכיבות אותו, על מנת לאפשר את ספיגתם אל תאי המעי ומשם אל זרם הדם לצורך הובלתם לרקמות הגוף השונות. ללא קיומם של אנזימים היינו מתקשים לקבל מהמזון את כל רכיבי התזונה הדרושים לנו לשמירה על בריאות תקינה. אנזימי העיכול נקראים על שם רכיב המזון שבפירוקו הם מסייעים, כך שהאנזים עמילאז יהיה אחראי על פירוק עמילנים (פחמימות), האנזים ליפאז על פירוק ליפידים (שומנים) ופרוטאז על… ניחשתם נכון, פרוטאינים (חלבון). אנזימים אלו מיוצרים בלבלב ומשתחררים במעי הדק על מנת לאפשר את פעילותו המיטבית של תהליך העיכול. כאשר יש חסר באחד מהם, מכל סיבה שהיא, יפגע תהליך העיכול ואנו עלולים לסבול מתסמינים כמו נפיחות, עצירות, שלשול או צרבת. הדוגמה המוכרת ביותר היא חסר באנזים לקטז (המפרק את סוכר החלב – לקטוז), הגורם לאי נוחות לאחר צריכת מוצרי חלב המכילים כמות גבוהה של לקטוז. 

מהיכן מקבלים אנזימים?

במצב תקין, הגוף יודע ליצר את האנזימים הדרושים לפעילותינו התקינה בכמות הנכונה. על מנת לאפשר יצירת אנזימים יעילה עלינו להימנע ממחסורים תזונתיים חריפים, ובעיקרם ויטמינים ומינרלים כמו אבץ ומגנזיום. אנזימים נוספים ניתן לקבל בתזונה ממזונות כמו פירות וירקות חיים. כך למשל הפירות אננס, פאפאיה וקיווי עשירים באנזימים (ברומאלין, פאפאין ואקטינידין בהתאמה) המסייעים בפירוק חלבון, ומכאן העקצוץ על הלשון שלעתים מורגש בעת אכילת מזונות אלה. מזונות נוספים המכילים אנזימים הם מזונות שעברו תסיסה, אשר במהלכה נוצרו אנזימים באמצעות חיידקים או שמרים. דוגמאות לכך הן כרוב כבוש, קפיר (משקה חלב מותסס) וקימצ'י (ירקות מותססים). הדרך המקובלת יותר להשלמת אנזימים במקרים של חוסר היא על ידי שימוש בתוסף אנזימים יעודי. היתרון בדרך זו היא שההשלמה היא ספציפית לצורך הקיים וכך עולה הסיכוי שההשלמה תסייע לפתרון הבעיה או הקלת התסמין שלשמם נלקח התוסף. כך למשל נטילת תוסף "זים-גז", המומלץ על ידי עמותת הדיאטנים לטיפול במעי רגיש, ככזה העשוי לעזור אלו המתקשים לאכול ארוחות המכילות כמות גדולה של ירקות וקטניות. 

לסיכום

אנזימים הם חלבונים החיוניים לפעילות תקינה של שלל מערכות הגוף, וביניהן כמובן גם מערכת העיכול. במקרה של חוסר באנזימי עיכול אנו עלולים לחוש תסמינים הכוללים נפיחות, כאב בטן, שלשול או עצירות. יחד עם זאת חשוב לזכור שלא כל נפיחות, כאב בטן, שלשול או עצירות נובעים מחסר באנזימי עיכול ועל כן קיימת חשיבות גדולה לפניה לאיש מקצוע לצורך קבלת אבחון והתאמת טיפול, העשוי לכלול גם תוספי אנזימים ממקור חיצוני על מנת להקל על תהליך העיכול.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    גאמיס BEAUTY

    גאמיס BEAUTY

    שילוב ויטמינים ומינרלים עם אבץ וביוטין, אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    זים Gaz זים Gaz

    זים Gaz

    טבליות המכילות אנזים המסייע לעיכול קטניות וירקות
     63.45 84.60
    200 טבליות למציצה
    25% הנחה
    B12 פלוס מארז זוג

    B12 פלוס מארז זוג

    טבליות למציצה המכילות ויטמין B12
    1200 מק"ג וחומצה פולית
     126.98 169.30
    25% הנחה
    לקטזין MAX לקטזין MAX

    לקטזין MAX

    קפליות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     98.25 131.00
    כתבה
    מזון עם מגנזיום

    מגנזיום כבר אכלתם היום? על מגנזיום באוכל וחשיבותו לבריאות

    הוא אחד המינרלים החשובים בגופנו, מחסור בו עלול לפגוע בתהליכים רבים בגוף, בהם תהליכים החשובים לבריאות השרירים בכלל ובריאות שריר הלב בפרט, ובכל זאת אנשים רבים מדי סובלים ממחסור בו. למה המגנזיום כל כך חשוב, ואיפה נמצא המגנזיום במזון?
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    הליקובקטר פילורי

    הליקובקטר פילורי: תסמיני המחלה ודרכי טיפול

    נדבקתם בהליקובקטר פילורי? אתם לא לבד. מה זה החיידק הזה, איך הוא הגיע לקיבה שלכם, מה הוא עושה שם, והכי חשוב – איך נפטרים ממנו? כל התשובות בכתבה.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    טיפול בצינון

    טיפול בצינון: כל מה שעשוי לעזור

    הסתיו בפתח ואנחנו כבר יודעים מה זה אומר: נזלת, גרון כואב, קושי לנשום, לשתות, לאכול ולישון. האם וכיצד אפשר לטפל בצינון? כל השיטות בכתבה שלפניכם
    המחלקה המדעית, אלטמן
    וידאו כתבה
    איך בוחרים פרוביוטיקה play

    למי כדאי לקחת פרוביוטיקה ואיך תדעו איזה פרוביוטיקה לבחור?

    אחת ההמלצות המוכרות בעולם הרפואה כיום היא ליטול פרוביוטיקה כשמשתמשים בתרופה אנטיביוטית. אבל לפרוביוטיקה ישנן משמעויות ויתרונות נוספים מעבר לכך. אז מתי כדאי לקחת פרוביוטיקה ואיך בוחרים את התכשיר המתאים?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc ומדריכת הנקה, המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות