אם את שואבת חלב ורוצה לדעת איך לשמור עליו בצורה בטוחה ונוחה ולשמור על האיכות שלו הכתבה הזו בדיוק בשבילך. אחסון חלב אם הוא אחד הנושאים שהכי מבלבלים אימהות מניקות: כמה זמן זה מחזיק? איך מקפיאים? מתי להפשיר ואיך לחמם בלי לפגוע בערך התזונתי?
האמת היא שזה לא מסובך רק צריך לדעת כמה כללים פשוטים. הכתבה הזו תעשה לך סדר ותיתן לך טיפים יפים ופרקטיים בעניין.
למה בכלל חשוב לאחסן חלב אם נכון?
חלב אם הוא המזון המושלם לתינוק שלך, לא רק בגלל הערכים התזונתיים שבו, אלא כי הוא ממש רקמה חיה שמשתנה כל הזמן בהתאם לצורכי התינוק. מעבר לוויטמינים, מינרלים ואבות המזון (פחמימות, חלבונים ושומנים), הוא מכיל גם אנזימים המסייעים בעיכול, נוגדנים של מערכת החיסון, חיידקים טובים ורכיבים פעילים נוספים שתורמים לגדילה, להתפתחות ולחיזוק מערכת החיסון. חלב אם הוא מזון טרי וחי בעל תכונות נוגדות חמצון, נוגדות חיידקים ותכונות המאפשרות שגשוג חיידיקם טובים (תכונות פרה ביוטיות). גם אם חלק מתכונותיו משתנות בזמן האחסון, מחקרים מראים שחלב אם שנשמר כראוי נשאר עדיין הבחירה הטובה ביותר לתינוק והוא ממשיך להיות הבחירה המועדפת להזנה, גם כשאין אפשרות להנקה ישירה.
ידע על טיפול ואחסון נכונים של חלב אם הוא חיוני להצלחת ההנקה ולשמירה על כל הערכים הייחודיים שלו. אחסון בשונה מההמלצות עלול לגרום לשינוי במרקם, בריח או בהרכב התזונתי של החלב. לפי ה-ABM (Academy of Breastfeeding Medicine) הקפדה על טמפרטורה ותנאי אחסון נכונים מאפשרת לשמור על איכות, בטיחות ותועלת בריאותית לאורך זמן.
כמה זמן חלב אם מחזיק בחוץ?
לשאלה הזו תוכלי למצוא תשובות שונות ברשת וזה בהחלט מבלבל! הסיבה לכך היא שמחקרים שונים מציעים טווחים שונים של זמן אחסון מיטבי שמשתנה בהתאם לרמת הניקיון בזמן השאיבה והטמפרטורה בחדר (יש הבדל בין טמפרטורה של 20 מעלות ל-27 מעלות).
ובכל זאת ננסה לפשט. הכלל הוא ככל שטמפרטורת החדר נמוכה יותר, כך חלב אם יחזיק זמן רב יותר ובגודל אחסון של עד 4 שעות נחשב סביר וזמן מומלץ. אם שאבת ואת לא מתכננת שימוש בטווח השעות הקרוב, הכניסי את החלב למקרר מיד לאחר השאיבה. אם שאבת ואת מתכננת שהתינוק יאכל בזמן הקרוב, אין צורך להכניס למקרר, אפשר להשאיר את הבקבוק בטמפרטורת החדר עד 4 שעות (עד 25 מעלות). חלב שהוצא מהמקרר יכול לעמוד כמה שעות בחוץ. כאן אני ממליצה לנהוג קצת כמו כלל ה"נגעת נסעת", אם הוצאת מקירור אל תכניסי חזרה. ואם התינוק אכל קצת והשאיר שארית, אפשר לתת לו שוב מאותה המנה? כל עוד הבקבוק נשמר בטמפרטורה המומלצת מחוץ למקרר, אפשר לתת שוב לתינוק בטווח של שעה-שעתיים אבל מומלץ להחליף את פטמת הבקבוק כדי למנוע מעבר חיידקים שאולי הספיקו לשגשג על הפייה.
חלב אם במקרר או במקפיא?
חלב אם שנשמר בקירור שומר על יותר גורמים נוגדי דלקת בהשוואה לחלב במקפיא ולכן אם את מתכננת שימוש בימים הקרובים נכון יהיה לאחסן במקרר. אם לא ברור מתי תשמשי במנה ששאבת הכניסי למקפיא עם סיום השאיבה. ומה אם החלב כבר היה במקרר ובסוף לא השתמשתם במנה? אל תזרקי, השקעת בזה! לפי הנחיות משרד הבריאות אפשר להעביר למקפיא עד 24 שעות מהשאיבה.
יחסי מקרר-מקפיא הם כאלה:
- חלב מהמקפיא שהופשר: יש להשתמש בו תוך 24 שעות מרגע שהחלב הפשיר לחלוטין (בהתאם להנחיות ה- CDC).
- חלב שהיה במקרר ותרצי להעביר להקפאה: יש להעביר להקפאה תוך 24 שעות.
כמה זמן אפשר לשמור חלב אם במקרר וכמה זמן אפשר לשמור במקפיא?
לפי הנחיות ה-ABM אפשר לשמור חלב אם במקרר עד 8 ימים אם הוא נשאב בתנאים נקיים ונשמר בטמפרטורה מתאימה (4 מעלות), אבל ההמלצה הפרקטית לאחסון ביתי היא להשתמש בחלב תוך 3-4 ימים כדי לקבל את הערך התזונתי והחיסוני המיטבי. ההמלצה הזו תואמת גם את ההמלצות של משרד הבריאות בישראל.
לגבי הקפאת החלב, אלה ההמלצות של משרד הבריאות:
- חלב אם שנשמר במקפיא עם דלת משותפת למקרר ניתן לאחסן עד שבועיים בגלל פתיחה תכופה של המקרר שגורמת לטמפרטורה לא יציבה.
- חלב אם שנשמר במקפיא עם דלת נפרדת מהמקרר ניתן לאחסן במשך 3-4 חודשים.
- חלב אם שנשמר במקפיא בעל הקפאה עמוקה (מינוס 18 מעלות ומטה) ניתן לשמור 6-12 חודשים.
נקודה למחשבה, אומנם מבחינה טכנית אפשר לשמור את החלב חודשים רבים אין צורך לשמור חלב ישן מאוד לשימוש של האכלה. הגוף החכם שלנו משנה את הרכב החלב בהתאם לגיל ולצרכים של התינוק כך למשל חלב אם חודש אחרי לידה שונה מחלב אם של תינוק יונק בן שמונה חודשים. לכן, אין סיבה לייצר מלאי חלב גדולים שישמשו אותך חודשים קדימה ועדיף להציע חלב טרי או שנשאב בטווח זמן סביר.
איך להקפיא חלב אם נכון?
מחקרים מראים שהקפאה של חלב אם בטמפרטורה של מינוס 18 מעלות שומרת עליו בטוח לשימוש וללא סיכון לזיהום לפחות למשך שלושה חודשים ובתקופה הזו גם הערכים התזונתיים שלו נשמרים טוב. עם זאת חשוב להבין שככל שהזמן עובר, ייתכנו שינויים טבעיים בהרכב החלב וגם בטעם שלו.
לאחר 90 יום בערך של הקפאה נמדדה במחקרים עלייה קלה בחומציות לצד ירידה בכמות השומן, החלבון והקלוריות וירידה ברמות של ויטמין C ושל לקטופרין (חלבון בעל פעילות אנטיבקטריאלית ותפקיד חשוב בהגנה החיסונית של התינוק). מצד שני רכיבים חשובים אחרים כמו גורמי גדילה וציטוקינים (רכיבים חשובים של מערכת החיסון) נשארים יציבים גם אחרי 6 חודשי אחסון. זה המקום לציין שחלב אם ששומר בקירור או בהקפאה עשוי לפתח ריח שונה מחלב טרי, עקב פירוק שומנים (טריגליצרידים) על ידי האנזים ליפאז, הריח נובע כנראה מחמצון של אותן חומצות שומן חופשיות. התהליך הזה משפיע על הריח אבל דווקא מעניק לחלב פעילות אנטי מיקרוביאלית שמסייעת למנוע התרבות של מיקרואורגניזמים בחלב מופשר.
ועכשיו נסכם את ההמלצות בטבלה שתעשה לך סדר
| מקום האחסון | זמן מומלץ לשימוש |
| בטמפרטורת החדר (עד 25 מעלות) | עד 4 שעות |
| במקרר (עד 4 מעלות) | 3-4 ימים |
| במקפיא עם דלת משותפת למקרר* | עד שבועיים |
| במקפיא עם דלת נפרדת מהמקרר | 3-4 חודשים |
| במקפיא עם הקפאה עמוקה (מינוס 18 מעלות ומטה | 6-12 חודשים |
כמה טיפים פרקטיים לאחסון חלב אם
- אם יש לך מנת חלב במקרר עדיף להשתמש בה קודם לפני שימוש בחלב מהמקפיא.
- אחסני בכמויות קטנות ומשתנות כדי להפשיר רק את מה שנדרש לארוחה אחת, למשל מנות של 30,60,90,120.
- כתבי על כל שקית אחסון את התאריך ושעת השאיבה ככה שתוכלי תמיד להפשיר את המנה הישנה ביותר.
- אל תמלאי את השקית עד הסוף, החלב מתרחב מעט בהקפאה.
- הקפיאי את השקיות כשהיא מונחת "בשכיבה" על מגש ואחרי שקפא אחסני אותה בעמידה זה יחסוך לך מקום.
- אחסני את החלב בחלק הפנימי של המקרר או המקפיא, לא צמוד לדפנות כדי למנוע שינויי טמפרטורה שיכולים לפגוע באיכות החלב.
- בחרי שקיות אחסון ללא BPA ו-BPS, הסיבה להמלצה היא שלפי פרוטוקול 8 של ה-ABM יש להימנע מכלי אחסון שמכילים ביספנולA בשל ראיות ברורות להשפעות הורמונליות מזיקות. בספינול S נחשב לתחליף אך לשם זהירות יש להימנע משימוש ברכיב זה גם משום שהוא עלול להשפיע באופן דומה. יש להשתמש אך ורק במכלי אחסון שמאושרים למגע עם מזון.
איך מפשירים ומחממים חלב אם?
הפשרת חלב אם צריכה להיעשות בעדינות ובבקרה משום שחימום מהיר או טמפרטורה גבוהה מדי עלולים לפגוע ברכיבים הפעילים שבחלב.
איך עושים את זה? ממש כך:
- הפשירי חלב מהמקפיא במקרר או הניחי את השקית בקערת מים חמימים/שטפי מתחת למי ברז זורמים חמימים (לא חמים ולא רותחים!). מנת חלב קטנה יכולה להפשיר גם תוך כשעה ואז אפשר להגיש אותה לתינוק בטמפרטורת החדר.
- הימנעי לחלוטין משימוש במיקרוגל או במים רותחים משום הם עלולים להרוס נוגדנים וליצור נקודות חמות.
- לפני הגשה ערבבי בעדינות בתנועות סיבוביות, זה יחזיר את החלב להיות נוזל אחיד (לשומן יש נטייה לצוף).
- אפשר להגיש לתינוק חלב ישירות מהמקרר/טמפרטורת החדר אבל אם את מעדיפה לחמם אז הניחי את הבקבוק עם החלב בקערת מים חמימים.
- תמיד מומלץ לבדוק את טמפרטורת החלב כדי לוודא שלא חם מדי, עשי זאת על ידי טפטוף על היד לפני שאת מציעה וגם כדאי לטעום אותו לוודא שתקין. אם יש ריח חמוץ או טעם חריג לא להשתמש.
למה להשתמש בשקיות אחסון חלב אם?
שקיות אחסון חלב אם ייעודיות נועדו להבטיח אחסון סטרילי, בטוח ונוח. השקיות חייבות להיות עשויות מחומרים שמאושרים למגע עם מזון, אטומות לנזילות ומיועדות להקפאה. היתרון של השקית בשונה ממיכלים קשיחים הוא שהיא תופסות פחות מקום וכמובן נוחה לסימון תאריכים ומותאמות גם לנפחים קטנים כמו 40 מ"ל.
שקיות אחסון החלב של לנסינו בטוחות, חזקות ונוחות לשימוש. הן פותחו במיוחד עבור אחסון בטוח ונוח של חלב אם. הן עשויות מחומר עמיד ואטום, ללא BPA וללא BPS מאושרות למגע עם מזון וכוללות סגירה כפולה למניעת נזילות. השקיות מיועדות לשימוש חד פעמי ומתאימות להקפאה ולהפשרה, מעוצבות עם פתח רחב למילוי נוח ולמזיגה נקייה לבקבוק.
יתרון חשוב נוסף הוא שהן מתחברות ישירות גם למשאבה כך שלא צריך להעביר מהבקבוק אליו שאבת לשקית ולאבד טיפות יקרות. שקיות האחסון של לנסינו מגיעות סטריליות ויש עליהן מקום ייעודי לכתיבת תאריך ושעה כדי להקל על ניהול מלאי חלב אם בצורה בטוחה ונוחה. הן שומרות על טריות החלב ומאפשרות לך לאחסן, להקפיא ולהפשיר בביטחון מלא.
מחשבון הריון