גודל פונט
צמחים

מלון מר

הצמח אמנם הגיע אלינו מארצות רחוקות אך סגולותיו כה חשובות ונדרשות כאן בארצנו. במסורות רבות נהנים מסגולותיו ופירותיו היחודיים מסקרנים בצורתם.

זמן קריאה: 3 דקות
מלון מר: נוגדי חמצון לסוכרת ויתר לחץ דם – אלטמן בריאות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. מלון מר הוא צמח עשיר בנוגדי חמצון ולכן השפעתו על מצבים של סוכרת ויתר לחץ דם יכולה להיות משמעותית.
  2. צריכה יומיומית של נוגדי חמצון היא חיונית מאוד לכל בני האדם והיא תורמת לשמירה על בריאות המערכות השונות בגוף.
  3. עלי הצמח מותרים לשימוש בישראל ע"פ משרד הבריאות ומוגדרים כתוסף תזונה.

מלון מר – נעים להכיר

המלון המר הוא מטפס חד-שנתי ממשפחת הדלועיים אשר גדל בארצות טרופיות ויכול להגיע לגובה של 2-5 מטרים. פירותיו הבשרניים תלויים ממנו וצורתם כשל מלפפונים “דרקוניים”. כשהפרי מבשיל הוא מחליף את צבעו מירוק לצהוב-כתום ובתוכו זרעים גדולים בצבעי חום-אדום המסודרים בשתי שורות.

ואיך הוא משתלב במטבח? 

טעמם של פירות יחודיים אלה הוא מר מאוד ושימושם בעולם הקולינרי, בתרבויות מסויימות, הוא די מפתיע בשל כך. בתאילנד ובהודו הפרי נקרא “Karela”, בפיליפינים שמו הוא “Ampalaya” ובוויאטנמית הוא קרוי “Moup-dang”. ברוב המקרים משתמשים בו בעודו הוא בוסרי ומבשלים את הפרי הירוק. במקומות רבים באסיה נוהגים למלא את הפירות בבשר ולבשל בתוך מרק. ישנן מנות המשלבות את הפירות בפשטות כמו למשל הקפצה וערבוב עם ביצה מקושקשת או עוף. ישנן כמה שיטות להפחית את הטעם המר, ביניהן: להשרות במים ולשטוף היטב, לשפשף את הקליפה עם מלח, להשרות ביוגורט ועוד…

מנקודת המבט של רפואת הצמחים

הצמח מכיל ויטמינים: B1, B2, B3 ו- C ועשיר בחלבונים, אשלגן, מגנזיום זרחן וסידן. פרי הבוסר מכיל בנוסף גם ויטמין A. מלבד אלה, המלון המר מכיל חומרים נוספים התורמים לפעילותו הרפואית: פוליסכרידים, סטרולים, שלל חומצות אורגניות ותרכובות נוספות.

הפרי, העלים והזרעים הם חלקי הצמח המשמשים לרפואה, יש להם השפעה נוגדת חמצון ובכך הם מסייעים בהפחתת רדיקלים חופשיים. ממחקרים עולה כי פעילותו      הנוגדת חמצון של המלון המר, קשורה בסוגים שונים של פוליסכרידים הנמצאים בצמח.

אז יש פרי המתאים לסוכרתיים?

ראשית חשוב לציין כי המחקרים העוסקים בנושא, מתייחסים להשפעתו של מלון מר על חולי סוכרת סוג 2. עם זאת, נראו גם השפעות על אנשים טרום-סוכרתיים והסובלים מתסמונת מטבולית. מניחים כי השפעתו יעילה בעיקר אחרי שימוש ממושך ופחות יעילה לטווח הקצר.

ממחקרים שנעשו עד כה, עולה כי לצמח ישנה יכולת השפעה על סוכרת בכמה מישורים: הפחתת ספיגה של סוכר הגלוקוז מהמעי, עלייה של הפרשת אינסולין מהלבלב והגברת ספיגה של סוכר הגלוקוז ברקמות. כל אלה הופכים את המלון המר לצמח בעל פוטנציאל גבוה מאוד במצבים של      רמות גבוהות של סוכר בדם.

המלון הגיע עד לסין

ככל הנראה, הראשונים בגידול הצמח היו ההודים והסיניים וישנן עדויות רבות שנים לגידולו ולשימוש בו לרפואה. בסין, אזכורו מופיע כבר בשנת 1370 לספירה.

על פי הפילוסופיה הסינית, למלון מר ישנה איכות קרה ומרה. הטעם המר מביא לתנועה בגוף ומסייע במצבים של תקיעות במערכות השונות. על פי כן, הסינים מטפלים בעזרתו במצבים של חום ורעילות, למשל: עצירות, רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים, יתר לחץ דם, פסוריאזיס ועוד.

באילו מקרים מומלץ לצרוך מלון מר? 

  • סוכרת
  • רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם
  • טפילי מעיים
  • יתר לחץ דם
  • עצירות

השימוש בצמח אינו מתאים לנשים בהריון, נשים מניקות וילדים.

מקורות:

References:

1. Basch E, Gabardi S, Ulbricht C. Bitter melon (Momordica charantia): a review of efficacy and safety. Am J Health Syst Pharm. 2003 Feb 15;60(4):356-9. doi: 10.1093/ajhp/60.4.356. PMID: 12625217.
2. Fructus Momordicae in: WHO Monographs on selected medicinal plants Vol. 4, 2009, World Health Organization.
3. Chaturvedi P, George S, Milinganyo M, Tripathi YB. Effect of Momordica charantia on lipid profile and oral glucose tolerance in diabetic rats. Phytother Res. 2004 Nov;18(11):954-6. doi: 10.1002/ptr.1589. PMID: 15597317.
4. Chen F, Huang G, Yang Z, Hou Y. Antioxidant activity of Momordica charantia polysaccharide and its derivatives. Int J Biol Macromol. 2019 Oct 1;138:673-680. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2019.07.129. Epub 2019 Jul 22. PMID: 31344411.
5. Jia S, Shen M, Zhang F, Xie J. Recent Advances in Momordica charantia: Functional Components and Biological Activities. Int J Mol Sci. 2017 Nov 28;18(12):2555. doi: 10.3390/ijms18122555. PMID: 29182587; PMCID: PMC5751158.
6. Wang S, Li Z, Yang G, Ho CT, Li S. Momordica charantia: a popular health-promoting vegetable with multifunctionality. Food Funct. 2017 May 24;8(5):1749-1762. doi: 10.1039/c6fo01812b. PMID: 28474032.
7. Peter EL, Kasali FM, Deyno S, Mtewa A, Nagendrappa PB, Tolo CU, Ogwang PE, Sesaazi D. Momordica charantia L. lowers elevated glycaemia in type 2 diabetes mellitus patients: Systematic review and meta-analysis. J Ethnopharmacol. 2019 Mar 1;231:311-324. doi: 10.1016/j.jep.2018.10.033. Epub 2018 Oct 30. PMID: 30385422.
8. Habicht SD, Ludwig C, Yang RY, Krawinkel MB. Momordica charantia and type 2 diabetes: from in vitro to human studies. Curr Diabetes Rev. 2014 Jan;10(1):48-60. doi: 10.2174/1573399809666131126152044. PMID: 24295371.
9. Ooi CP, Yassin Z, Hamid TA. Momordica charantia for type 2 diabetes mellitus. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Aug 15;(8):CD007845. doi: 10.1002/14651858.CD007845.pub3. PMID: 22895968.
10. https://www.ranbotanicals.com/HerbPage.aspx?id=152
11. https://www.naturopedia.com/herbalism_in.asp?rId=928#references
12. http://www.al-alim.co.il/mina.asp?alal=569&cont=571&curr_page=2026