ערב טוב
אלטמן
Whatsapp

תזונה בזמן טחורים: מה כדאי ולא כדאי לאכול?

אחד הגורמים העיקריים להיווצרות טחורים טמון בתזונה וקיימים מספר אמצעים מקדימים אותם חשוב לקחת בחשבון כדי להפחית את הסיכויים לסבול מטחורים, או לפחות לסייע בטיפול בהם. כאן בכתבה ריכזנו בשבילכם מידע על מה כדאי לאכול וממה כדאי להימנע בזמן טחורים
עמית בלכר · דיאטנית קלינית
  • פרסום 03.03.2022
  • עדכון 28.10.2024
  • 5 דקות קריאה
תזונה לטחורים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    טחורים היא אחת המחלות הנפוצות ביותר, המשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים

  2. 2

    עצירות כרונית היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לטחורים

  3. 3

    הדרך הטובה ביותר לטפל בטחורים היא באמצעות צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים בכלל וסיבים מסיסים בפרט

מה זה טחורים?

טחורים (Hemorrhoids) הם מבנים אנטומיים המכילים רקמת חיבור, שריר וכלי דם הממוקמים באזור פי הטבעת. הם נוכחים אצל אנשים בריאים ומהווים חלק תקין של פי הטבעת, מסייעים באיטום פי הטבעת ושמירה על גמישותו. הבעיה מתחילה כאשר כלי הדם הללו נמתחים ונקרעים ואז מופיע דימום, כאב, גירוד, גירוי, ריר ודליפת צואה.

גורמים המשפיעים על התפתחות טחורים הם: מסת גוף גבוהה (BMI), היריון, אורח חיים לא פעיל, דיאטה דלת סיבים, מאמץ בזמן פעולת מעיים, ישיבה ממושכת באסלה ואף קיום יחסי מין אנאליים.

בארצות הברית, טחורים הם האבחנה השלישית בשכיחותה במערכת העיכול עם 3.3 מיליון ביקורים בקופות חולים ובתי חולים מדי שנה, כאשר השיא בגילאים 65-45 לגברים ונשים. ניתוח תוצאות של שבעה מחקרים שהשוו צריכת תוספת סיבים תזונתיים ביום לצריכה המומלצת אצל אנשים שסבלו מטחורים, נמצא כי אלו שצרכו תוספת סיבים (20-7 גרם ליום) הפחיתו את הסיכון לדימומים ב-50%.

לפי משרד הבריאות, ההמלצה לצריכת סיבים תזונתיים עבור אנשים בוגרים בגילאי 18-51 עומדת על 38 גרם ליום לגברים ו-25 גרם ליום לנשים.

מה הקשר בין סיבים תזונתיים לבין טחורים?

הדרך הטובה ביותר לטפל בטחורים היא באמצעות צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים.

הסיבים נחלקים לשני סוגים:

  • סיבים מסיסים
  • סיבים בלתי מסיסים

הסיבים המסיסים נמסים במים ויוצרים מעין עיסה ע"י ספיחת מים כפי שקורה כאשר מערבבים שיבולת שועל ומים, סיבים אלה מגדילים את נפח הצואה, מרככים אותה וכך מאפשרים יציאה קלה יותר. הסיבים המסיסים נמצאו יעילים בהקלה על תסמיני עצירות. הסיבים הבלתי מסיסים אינם מתעכלים ועוזרים לתנועתיות טובה של מערכת העיכול.

מה מומלץ לאכול כשיש טחורים?

בין הסיבים המסיסים שנמצאים בפירות נמצא סיב הפקטין (Pectin), זהו הוא סיב פרה-ביוטי המהווה שמסייע במצבי עצירות ונמצא באבוקדו, תות עץ, גויאבה, פטל, תאנה ואגס. לכן במצבי עצירות מומלץ לשלב את הפירות האלה בתזונה בהתאם להמלצות לצריכת פירות.

  • כמות הסיבים המסיסים ב-100 גרם פרי – אבוקדו (2.4 גרם), גויאבה (1.8 גרם), רימון (1.6 גרם), פטל (1.2 גרם), תפוז ומשמש (1 גרם), קיווי ואגס (0.9 גרם), בננות (0.8 גרם) מנגו, אפרסק, תאנה ודובדבן (0.6 גרם) ושזיף, תפוח וענבים (0.5 גרם).
  • מחקרים הראו כי 300 גרם ליום של מנגו טרי הפחיתו ב-60% את העצירות (כולל תדירות יציאות, קושי להתפנות, כאבים בפינוי, ניסיונות התפנות יומיים ומשך העצירות) אצל אנשים הסובלים מעצירות כרונית. כמו כן, צריכת פרי קיווי פעמיים ביום שיפרה את הרפיון, ריככה את הצואה והקלה על עצירות כרונית.
  • עבור פירות יבשים, כמות הסיבים המסיסים ב-40 גרם פרי יבש – במקום הראשון תאנים מיובשות עם 37 גרם סיבים מסיסים, לאחר מכן משמשים, חמוציות ושזיפים עם 2.5 גרם, תמרים מגולענים עם 1.5 גרם ולבסוף צימוקים עם 1.2 גרם סיבים מסיסים.
  • נמצא כי 2 מנות יומיות של שזיפים מיובשים היו יעילות כמו 2 מנות יומיות של פסיליום להגברת תדירות הצואה ושיפור עקביות מתן הצואה אצל נבדקים עם עצירות כרונית.
  • מזונות נוספים שעשירים בסיבים מסיסים הם קטניות- שעועית, חומוס, סויה ואפונה; דגנים- שיבולת שועל, סובין שיבולת שועל, פסיליום, נבט חיטה ודוח; וירקות ממשפחת הצלבנים- ברוקולי, כרוב ניצנים ולפת.

הוספת סיבים תזונתיים מסיסים לארוחות או לנשנושים היומיים יכולה לקדם סדירות ביציאות ולעזור מפני עצירות, בנוסף לחשיבותם לבריאות מערכת העיכול, איזון סוכר וכולסטרול בדם ושמירה על משקל גוף תקין.

ומה לא מומלץ לאכול?

  • מזונות דלים בסיבים תזונתיים כמו קמחים לא מלאים למשל לחם לבן, מוצרי חלב העשירים בסוכר החלב לקטוז, בשר אדום ואוכל מעובד ותעשייתי עלולים לגרום להחמרת העצירות וכן להחמרת מצב הטחורים.
  • הימנעו ממאכלים מטוגנים או ממאכלים עשירים בשומן רווי, אשר מאטים את פעילות מערכת העיכול.
  • קפאין ואלכוהול גורמים להתייבשות המקשה על מתן צואה ומחריפה את מצב הטחורים.
  • כמו כן, צריכה גבוהה של מלח עלולה לגרום לעליה בלחץ הדם בוורידים ולהחמיר את מצבם של הטחורים.
  • אם אתם לוקחים תוספי ברזל, כדאי לוודא שאתם צורכים תוספי ברזל עם טכנולוגיה פטנטית מופחתת תופעות לוואי משום שפעמים רבות תוספי ברזל עלולים לגרום לעצירות, וזו עלולה לגרום לטחורים או להחמיר את מצבם.

סיכום

אורח חיים בריא ותזונה נכונה יכולים להקל בתסמינים ואף למנוע את היווצרות הטחורים. שינוי באורח החיים צריך לכלול הגדלת צריכת סיבים תזונתיים ונוזלים כאחד, הפחתת צריכת מזון מעובד ותעשייתי, הימנעות ממאמץ בפעולת מעיים ופעילות גופנית סדירה שגם לה תרומה לפעילות מעיים תקינה. אורח חיים ושינוי תזונתי הם עמוד התווך לטיפול במחלת טחורים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    נרוקסן נרוקסן

    נרוקסן

    לשיפור ההרגשה במצב של חוסר מנוחה, לחץ והפרעות שינה
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    30 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס 30

    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס

    פרוביוטיקה בטכנולוגיה מתקדמת
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    קרנמיקס BIO קרנמיקס BIO

    קרנמיקס BIO

    אבקת חמוציות נחקרת ופטנטית לנשים בתוספת פרוביוטיקה
     126.98 169.30
    60 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק intense 60 פרוביוטיק intense 60

    פרוביוטיק intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     173.93 231.90
    כתבה
    שבוע 11 להיריון

    שבוע 11 להיריון

    הגיע הזמן לבדיקת השקיפות העורפית, שתראה לך שהעובר כבר נראה ממש אנושי. וגם: מהם חומרים טרטוגניים ואיך הם עלולים להזיק לעוברך, ואיך ויטמין B וג'ינג'ר מקלים על הבחילות
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    דיאטת השמנה

    דיאטת השמנה: כך תעשו את זה נכון

    אנחנו שומעים ללא הרף על הסכנות הבריאותיות הנובעות מעודף משקל. התשובה של רוב האנשים לכך תהיה ״צמצום״ מקסימלי - צמצום אכילה, צמצום היקפים, צמצום משקל... עם זאת צמצום לא מבוקר יכול להביא לקיצון השני, שעלול להיות מסוכן לא פחות. גם לתת משקל יש השלכות בריאותיות, במיוחד כאשר הוא מלווה בחסרים תזונתיים. אז למרות שנראה לנו שהחיים מחייכים לאנשים הרזים שבינינו, חשוב לזכור שגם כאן קיימות סכנות, ושאולי הדשא של השכן לא תמיד ירוק יותר. אז מתי יש צורך בדיאטת השמנה? כיצד נבצע אותה? כל מה שחשוב לדעת - בכתבה שלפניכם.
    שלי שכמן ·דיאטנית קלינית BSc, RD
    כתבה
    תזונה נכונה בכל עשור

    תזונה נכונה לכל עשור בחיים

    בעשורים שונים של החיים, הגוף שלנו משתנה, ואיתו גם רכיבי התזונה שהוא צריך. מהי התזונה הנכונה לכל גיל? על אילו מזונות כדאי להקפיד ועל אילו כדאי לוותר?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    מיקרוביום

    מיקרוביום – החיידקים שעושים אותנו מי שאנחנו

    האם יצא לכם כבר להיתקל במונח מיקרוביום? זהו אחד המושגים המדעיים המדוברים ביותר בעולם כיום. מהו מיקרוביום וכיצד הוא משפיע על השמנה, על מצבי רוח ועל הבריאות בכלל?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות