בוקר טוב
אלטמן
Whatsapp

הקשר בין הליקובקטר פילורי ותזונה – מה לאכול ומה לא?

אנשים רבים סובלים מזיהום של הליקובקטר פילורי. בתור חיידק שחי במערכת העיכול, זה רק הגיוני שיהיה לו קשר לתזונה שלנו. אז למה חשוב לשים לב, במה כדאי להמעיט ומה מומלץ לאכול?
טלי נחום
טלי נחום · דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
  • פרסום 09.02.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
הקשר בין הליקובקטר פילורי ותזונה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    הליקובקטר פילורי עלול לפגוע בספיגה של ויטמינים ומינרלים שונים. הספיגה לרוב משתפרת לאחר שמטפלים בו אך ניתן לשקול שילוב מולטי ויטמין להשלמת הקצובה היומית המומלצת לוויטמינים ומינרלים

  2. 2

    כדי להפחית סיכון לסיבוכים, מומלץ להמעיט במזונות עשירים במלח ובבשרים מעובדים

  3. 3

    מחקרים קטנים מראים על השפעות חיוביות של מזונות כמו שום, נבטי ברוקולי ועוד

החיידק הליקובקטר פילורי התגלה בשנות ה-80 על ידי שני חוקרים אוסטרליים. כיום ידוע שהוא מאוד שכיח, ובמדינות המערב 10-50% מהאוכלוסייה נושאת אותו. לרוב הוא לא גורם לאף תסמין, אך בחלק מהמקרים יגרום לתסמינים במערכת העיכול, ובאחוז קטן לסרטן הקיבה. היות והוא חי במערכת העיכול, יש לו השפעה על התזונה, וככל הנראה לתזונה יש השפעה מסוימת עליו. הנה מה שכדאי לדעת.

הליקובקטר פילורי עשוי לפגוע בספיגה של ויטמינים ומינרלים 

כחלק מההשפעות שלו על מערכת העיכול, הליקובקטר פילורי עשוי להשפיע על הספיגה של ויטמינים ומינרלים שונים. מחקרים מראים על קשר בין נשיאת החיידק לבין אנמיה מחסר ברזל, בעיקר בילדים. הפגיעה בספיגה בילדים עלולה להביא לבעיות בגדילה. תופעה זו נפוצה בעיקר במדינות מתפתחות. 

ויטמינים נוספים שספיגתם עשויה להיפגע בעקבות זיהום של הליקובקטר פילורי, כוללים ויטמין B12 וחומצה פולית – שחסר בהם עלול גם הוא להוביל לאנמיה. נראה שהוא משפיע גם על ויטמין C: במחקר שכלל מעל לאלף מטופלים, נמצא כי לאלו שנשאו את החיידק, רמות ויטמין C בדם היו נמוכות יותר ב-20%, לעומת אלו שלא נשאו את החיידק.  

המלצות תזונה לטיפול בהליקובקטר פילורי 

 הדבר הראשון הוא לטפל בגורם לבעיה החיידק עצמו. מחקרים מראים כי לאחר הכחדת החיידק באמצעות טיפול תרופתי, הספיגה של הוויטמינים והמינרלים משתפרת. בהתייעצות עם רופא או דיאטנית, ובהתאם לסימנים קליניים, אפשר לשקול בדיקת דם כדי לברר אם נוצרו חסרים, וליטול תוספים כדי להשלים אותם. נטילה של מולטי ויטמין להשלמה תזונתית רחבה עשויה לסייע להגיע לקצובה היומית המומלצת לוויטמינים ומינרלים לפי גיל ומין. 

להמעיט במלח ובשר מעובד 

בשנת 1994 הכריז ארגון הבריאות העולמי על הליקובקטר פילורי כקרצינוגן – גורם לסרטן. עם זאת, רוב הנשאים של החיידק לא יפתחו סרטן בקיבה. ככל הנראה, הוא לבדו לא גורם לסרטן, אלא בשילוב עם גורמים אחרים.   אחד מגורמי הסיכון לסרטן הקיבה הוא תזונה עתירה במלח. מחקרים בבעלי חיים, שבדקו את הקשר בין הליקובקטר פילורי לבין צריכת מלח, מצאו שבקרב חיות שנשאו את החיידק, צריכה של תזונה עתירה במלח, הגבירה את הסיכון לסרטן הקיבה.  

גורמים תזונתיים נוספים שנמצאו מקושרים עם סיכון גבוה לסרטן הקיבה כוללים מזון כבוש או מעושן ובשרים מעובדים, ולכן מומלץ להמעיט בכל אלו. 

אז איך מפחיתים את המלח בתזונה? כדאי לקרוא תוויות מזון ולהמעיט במזונות עם מדבקה אדומה של "נתרן בכמות גבוהה". אלו יהיו בעיקר המזונות המעובדים. בנוסף, כדאי להפחית בהדרגה בכמות המלח בבישול. כדי לשמור על הטעמים של האוכל, מומלץ להשתמש בתבלינים אחרים, וכן בשום, בצל ועשבי תיבול.  

לכלול מקורות לנוגדי חמצון

ואם כבר מדברים על שום ועשבי תיבול, הנה עוד כמה נקודה מעניינת. כאשר ההליקובקטר נמצא בקיבה, הוא גורם לנזק חמצוני בתאי הקיבה. מכאן נולדה מחשבה שמזונות עשירים בנוגדי חמצון יכולים להפחית את הנזק של החיידק. מחקרים קטנים שנעשו על מזונות כמו שום, נבטי ברוקולי, או תוספים של כורכומין, הראו שצריכה של אלו הביאה לירידה בפעילות החיידק, הפחתה ברמת הדלקת או בנזק לתאים.  

מקור חשוב נוסף לנוגדי חמצון כולל ירקות ופירות. הם מומלצים כחלק מתזונה מאוזנת ומגוונת לבריאות הכללית, ומחקרים רבים מראים על השפעתם המיטיבה בהורדת הסיכון לסרטן. 

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    קלינטוקס קלינטוקס

    קלינטוקס

    תמציות צמחים מגדילן מצוי, שן הארי, סרפד ומצמחים נוספים
     267.20
    חומץ תפוחים חומץ תפוחים

    חומץ תפוחים

    כמוסות המכילות 450 מ״ג חומץ תפוחים בתוספת כרום ותמצית ג׳ימנמה
     120.90
    יומי ויטמין C+D

    יומי ויטמין C+D

    סוכריות ג’לי ללעיסה עם ויטמין C+D
    כשר פרווה למהדרין
     73.50
    60 כמוסות
    פרוביוטיק intense 60 פרוביוטיק intense 60

    פרוביוטיק intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     231.90
    כתבה
    שבוע 13 להיריון

    שבוע 13 להיריון

    מאגרי הברזל בגופך עלולים להידלדל ורופאי נשים רבים ימליצו על תוספת ברזל בנוסף למולטי ויטמין המותאם להיריון. העובר שלך ממשיך להתפתח וכבר נראה ממש אנושי. ומה עושים עם הצרבות? אוכלים מעט ולאט, נמנעים ממזונות שמחריפים את הצרבת ועוד.
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    סובלים מקנדידה במעיים נסו פרוביוטיקה

    סובלים מקנדידה במעיים? נסו פרוביוטיקה ושינוי תזונתי

    פטריית הקנדידה חיה לרוב בגוף שלכם בשקט ובשלווה, אבל מספיקים כמה שינויים קטנים כדי שהיא תפרוץ ותהפוך את החיים ללא נעימים בכלל. מהי קנדידה במעיים, איך תדעו אם אתם סובלים ממנה ואיך נלחמים בה?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc ומדריכת הנקה, המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חומצות אמינו – אבני הבניין של הגוף

    חומצות אמינו – אבני הבניין של הגוף

    יכול להיות שנתקלתם במונח חומצות אמינו, ואם כן אז בטח שמעתם כמה הן חשובות. חומצות אמינו הן למעשה אבני הבניין של הגוף וכדי שנוכל להמשיך לבנות ולחדש רקמות אנו חייבים לקבל אותן בתזונה. איפה הן נמצאות במזון ומה מיוחד בהן, בכתבה שלפניכם
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חילוף חומרים מהיר

    חילוף חומרים מהיר: עבודה קשה או גנטיקה?

    קצב חילוף חומרים מהיר – בשביל רובנו אלו מילות הקסם שייקחו אותנו אל המשקל המופחת. אבל האם ידעתם שחילוף חומרים הוא תהליך חיוני לכל פעולה שגופנו מבצע? לפניכם: כל מה שצריך לדעת על חילוף חומרים, וגם – איך תשיגו קצב חילוף חומרים מהיר יותר
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות