ערב טוב
אלטמן
Whatsapp

שום שחור – הסופר־פוד התורן שכובש את עולם הבריאות

אם במקרה נתקלתם בו על מדף בסופר או כתוספת במסעדה יוקרתית, כנראה הופתעתם מהצבע העמוק ומהמרקם הרך, ואולי גם מהטעם המתוק שלא מזכיר בכלל את החריפות המוכרת של השום הלבן. ואולי בכלל נתקלתם בתוסף בחנות טבע או רק שמעתם על הסגולות של הכוכב העולה החדש, השום השחור. לא מדובר בזן חדש שצמח אי שם באסיה, אלא בשום רגיל שעבר תהליך מיוחד במהלכו הופך לסוג של "גרסה בוגרת" עם אופי אחר לגמרי. וזה בדיוק מה שהפך אותו לאחד הטרנדים המסקרנים בעולם הבריאות והתזונה.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 19.10.2025
  • עדכון 19.10.2025
  • 6 דקות קריאה
שום שחור

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    שום שחור הוא שום רגיל שעבר תהליך התססה מבוקר שהפך אותו למזון עדין יותר בטעם אך עשיר יותר בנוגדי חמצון

  2. 2

    יתרון קולינרי נוסף הוא שהשום השחור אינו מותיר ריח חריף ולכן קל לשלב אותו כחלק קבוע מהתפריט היומי

  3. 3

    מחקרים מראים כי צריכה של שום שחור עשויה לתמוך במערכת החיסון, לסייע בשמירה על פרופיל השומנים בדם ולהגן מפני נזק חמצוני

מה זה בעצם שום שחור ואיך הוא נוצר?

שום שחור הוא למעשה שום לבן רגיל שעבר תהליך התססה מבוקר. השום מונח בטמפרטורה ולחות מבוקרות למשך מספר שבועות, שבמהלכם מתרחשים שינויים ביוכימיים עמוקים. בספרות המדעית התהליך מכונה יישון (Aging) או התססה (Fermentation) ומתאר למעשה אחסון השום בחום ולחות שמפעיל תגובות טבעיות כמו תגובת מילארד (תגובה בחום בין חלבונים וסוכרים שמעניקה לשום צבע שחור, מרקם רך וטעם מתקתק). תהליך זה אינו מוסיף רכיבים מבחוץ אלא משנה את המרכיבים הקיימים בשום ויוצר פרופיל חדש של תרכובות פעילות. התוצאה היא שיני שום שחורות, רכות ובעלות טעם מתקתק ומעודן, ללא החריפות האופיינית לשום הטרי.
בזכות השינויים האלו, שום שחור זוכה להיקרא "סופר־פוד" ומושך תשומת לב רבה הן בקרב חוקרים והן בקרב צרכנים המחפשים פתרונות טבעיים לקידום בריאותם.

אז אם זה אותו שום, מה בעצם ההבדלים?

השום הלבן שאנחנו מכירים מכיל אליצין (רכיב טבעי המכיל בין היתר את מינרל הגופרית), שאחראי לריח ולטעם החריפים, כמו גם על חלק מהשפעותיו הבריאותיות של השום. בתהליך ההתססה האליצין מתפרק ויוצר מגוון רכיבים חדשים ובראשם S-Allyl-Cysteine (SAC) שנחשב לרכיב יציב יותר שקל יותר לגוף לספוג ולנצל לשימושים שונים. במילים אחרות, לא רק שהתרכובת הזו נשמרת טוב יותר במהלך הבישול, אלא היא גם תיספג טוב יותר בגוף. השינוי הזה גורם לכך שהשום השחור נסבל טוב יותר מבחינת טעם וריח, ולכן קל יותר לשלב אותו בתזונה היומית. במקביל, אין ירידה בערך הבריאותי שלו אלא שהערך הבריאותי משתנה באופיו.

מהם היתרונות הבריאותיים של השום השחור?

בשנים האחרונות מתפרסמים מחקרים רבים בנוגע לתועלותיו הרבות של השום השחור, ואלו חלקן:

פעילות נוגדת חמצון

במחקרים נמצא כי רמת נוגדי החמצון בשום שחור גבוהה יותר מזו שבשום טרי. התרכובות החדשות שנוצרות בתהליך ההתססה, כמו מלנואידינים ו-SAC משפרות את היכולת של השום לנטרל רדיקלים חופשיים (מולקולות לא יציבות שעלולות להזיק לגוף) ולצמצם נזק חמצוני לתאים. פעילות זו מהווה בסיס לתרומה שלו במניעת מחלות כרוניות הקשורות לעקה חמצונית, בהן מחלות לב וכלי דם.

מערכת החיסון

נמצא כי תרכובות מסוימות בשום שחור משפרות את התגובה החיסונית. בניסויים בבעלי חיים ובתרביות תאים הודגם שיפור בתפקודם של תאים במערכת החיסון (כמו מקרופאגים ותאי T), וכן ירידה בסימני דלקת. ממצאים אלו מצביעים על הפוטנציאל הגדול של השום השחור כתומך טבעי במערכת החיסונית.

בריאות הלב וכלי הדם

השום השחור תורם לשמירה על פרופיל שומנים תקין בדם. מחקרים הצביעו על ירידה ברמות כולסטרול כללי ו-LDL  (המכונה "הכולסטרול הרע") לצד עלייה ב-HDL  (המכונה "הכולסטרול הטוב") לאחר צריכת שום שחור. בנוסף, פעילותו נוגדת החמצון מהסעיף הקודם מגנה מפני נזק חמצוני גם על כלי הדם, ובכך תורמת להפחתת הסיכון לטרשת עורקים.

מערכת העיכול

שום שחור מכיל רכיבים התורמים לאיזון המיקרוביום, הלוא היא אוכלוסיית החיידקים הידידותיים החיים במעי ובעלי תרומה עצומה לתפקודה התקין של מערכת העיכול בפרט, ובכלל תרומה לבריאותנו בשלל מנגנונים נוספים, שחלקם ידועים וחלקם עדיין נסתרים. חלק מהתרכובות הפוליפנוליות שבשום משמשות מצע לחיידקים פרוביוטיים, ידידותיים, ובכך עשויות לסייע באיזון מערכת העיכול ובהפחתת תהליכים דלקתיים מקומיים.

איך אפשר לשלב שום שחור בתפריט היומי?

בשל טעמו המתוק־מעודן ומרקמו הרך, שילוב השום בתפריט היומי הוא משימה די פשוטה, ולמעשה הוא נחשב לידידותי מאוד למטבח ולחיך:

  • כממרח על לחם מלא או קרקרים
  • כתיבול לפסטות, ריזוטו או סלטים
  • כתוספת עשירה בטעם למנות דגים ובשרים
  • כחלק מתבשילי ירקות מוקפצים או מרקים

היתרון של שימוש בשום שחור הוא בין היתר בכך שהוא לא משאיר ריח חריף בפה, מה שמאפשר שימוש יומיומי גם עבור מי שנמנע בדרך כלל משום טרי.

דרך נוספת לשלב את השום השחור בתזונה שלנו היא על ידי צריכת תוסף תזונה המכיל שום שחור. תוספי תזונה מהווים אלטרנטיבה טובה לשילוב השום השחור בשגרה היומית. אם אתם שוקלים שימוש בתוסף המכיל שום שחור אבל בכל זאת חוששים שנטילת תוסף שום תגרום לריח גוף לא נעים אז יש לכך פתרון. תמצית פטנטית Kyolic Aged Garlic Extract™, המופקת בתהליך מיצוי ייחודי של השריה מבוקרת במשך כ־20 חודשים שבתהליך ההפקה הייחודי התרכובות הפעילות הופכות למסיסות ויציבות יותר, כלומר הן נשארות זמינות ונספגות טוב יותר בגוף, ונשמרות לאורך זמן גם בתוסף עצמו בלי להתפרק. לדוגמה, נוצרת תרכובת S-Allyl-Cysteine (SAC) שהיא מסיסה במים ובעלת זמינות ביולוגית גבוהה. ומה לגבי הריח? הריח החריף של שום טרי מנוטרל, התרכובות הגופרתיות הנדיפות האחראיות לריח הלא נעים עוברות שינוי, כך שהתמצית כמעט נטולת ריח לוואי מהפה ומהגוף, גם בשימוש ממושך. תמצית פטנטית זו נחקרה במחקרים קליניים ונמצא שיש לה תרומה במצבי לחץ דם גבוה, בריאות הלב וכלי הדם וגם בהקשר של מערכת החיסון.

למי מתאים שום שחור?

שום שחור יכול להתאים כמעט לכל אחד המעוניין להעשיר את תזונתו בנוגדי חמצון ובמרכיבים טבעיים התומכים בבריאות הכללית, ובמיוחד ירוויחו אנשים עם כולסטרול גבוה או גורמי סיכון לבביים, אלו המחפשים השפעה על החיסון ואנשים הסובלים מרגישות לטעם או לריח החריף של שום טרי אך רוצים בכל זאת להינות מיתרונותיו הבריאותיים של השום.

עם זאת, חשוב לציין שבמצבים של רגישות למזונות מסוימים, או שימוש בתרופות נוגדות קרישה, כדאי להתייעץ עם רופא/ה או דיאטן/ית לפני שמשלבים אותו  בתפריט באופן קבוע.

לסיכום

שום שחור הוא דוגמה מרתקת לאיך מזון מוכר יכול להפוך למרכיב חדש בזכות תהליך התססה פשוט אך משמעותי. ההבדלים בינו לבין שום לבן אינם רק בטעם אלא גם בתכולת החומרים הפעילים ובהשפעותיהם הבריאותיות האפשריות. עם תכולת נוגדי חמצון גבוהה, תרומה פוטנציאלית למערכת החיסון ולבריאות הלב, ועם יתרון קולינרי של טעם עדין וללא ריח חריף, אין פלא שהוא הופך לפופולרי מיום ליום. עם זאת, חשוב לזכור: שום שחור הוא רכיב מזון, לא תרופה. הוא יכול להיות חלק מתזונה מגוונת ובריאה, אך אינו מחליף טיפול רפואי.

  • מהו שום שחור?

    שום שחור הוא השום הרגיל שמוכר לכולנו אך עבר תהליך התססה מבוקר בטמפרטורה ולחות גבוהות. תהליך התססה זה הופך אותו לרך, מתוק ועדין יותר בטעם וגם עשיר יותר בנוגדי חמצון.

  • האם שום שחור חזק יותר משום טרי?

    לא מדובר בעוצמה אלא בסוג אחר של השפעה. השום השחור מאבד חלק מתרכובות האליצין אך מרוויח נוגדי חמצון חדשים ויציבים.

  • כמה שום שחור כדאי לצרוך ביום?

    במחקרים נעשה שימוש במינונים מגוונים, לרוב שיני שום אחדות ליום. אין המלצה רשמית, אך שילוב יומיומי מתון כחלק מתפריט מגוון נחשב בטוח.

  • האם הוא מחליף טיפול תרופתי?

    בהחלט לא. שום שחור הוא רכיב תזונתי עם פוטנציאל בריאותי, אך אינו מהווה טיפול רפואי. תמיד יש להתייעץ עם רופא במצבים רפואיים קיימים.

  • במה שונה שום שחור משום טרי?

    בשום טרי ישנה תרכובת הנקראת אליצין והיא אחראית לריח ולטעם החריפים. בתהליך ההתססה האליצין מתפרק ונוצרים רכיבים חדשים כמו S-allyl-cysteine (SAC) שנספגים טוב יותר בגוף ונשמרים גם בבישול.

  • אילו יתרונות בריאותיים מיוחסים לשום שחור?

    מחקרים מצביעים על פעילות נוגדת חמצון חזקה, תמיכה במערכת החיסון, שמירה על פרופיל שומנים תקין בדם, הגנה על כלי הדם ותרומה לאיזון מערכת העיכול.

  • איך אפשר לשלב שום שחור בתזונה?

    אפשר למרוח על לחם, להוסיף לפסטות, סלטים, דגים או ירקות מוקפצים. קיימים גם תוספי תזונה ייחודיים כמו Kyolic Aged Garlic Extract™ שמאפשרים ליהנות מהיתרונות בלי ריח לוואי.

  • למי מתאים שום שחור?

    במיוחד למי שרוצה להעשיר את התזונה בנוגדי חמצון, לאנשים עם כולסטרול גבוה או רגישות לריח החריף של שום טרי שנמנעים מצריכת שום אבל רוצים ליהנות מהיתרונות הבריאותיים שלו. עם זאת, מי שנוטל תרופות נוגדות קרישה צריך להתייעץ עם רופא/ה לפני שימוש קבוע.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    100 כמוסות
    אלספה MAX 100 אלספה MAX 100

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ״ג אומגה 3
    המוצר אזל מהמלאי
    ליקוריץ ליקוריץ

    ליקוריץ

    כמוסות צמחיות המכילות תמצית שורש ליקוריץ מיובשת
     141.10
    ויטמין C500 ויטמין C500

    ויטמין C500

    500 מ"ג ויטמין C בתוספת פקעות ורדים
     85.60
    סופרלס 100 סופרלס 100

    סופרלס

    שילוב צמחים ומיצויי צמחים בתוספת ברומלאין לפעילות סדירה
     79.30
    וידאו כתבה
    אנמיה מחוסר ברזל play

    איך מתמודדים עם אנמיה מחוסר ברזל?

    חולשה, חוסר תיאבון, חיוורון הינם מבין התסמינים לאנמיה מחוסר ברזל, מצב שעלול להופיע בקרב תינוקות, מתבגרים ומבוגרים. מהו ברזל, מהם תפקידיו, ואיך אפשר להתגבר על אנמיה בעזרת תוספי תזונה?
    כתבה
    התמודדות עם בחילות

    עשו ואל תעשו: איך להתמודד עם בחילות?

    היריון, הרעלת מזון או מחלת ים – לא משנה מה הסיבה לבחילה שלכם, כל מה שאתם רוצים לדעת כרגע זה איך להקל על המצב - מה עוזר לבחילות. לפניכם שלל טיפים ורעיונות לתבלינים, מאכלים והתנהלות נכונה נגד בחילות
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc ומדריכת הנקה, המחלקה המדעית, אלטמן
    וידאו כתבה
    בחירת תוסף פרוביוטיקה play

    לא כל אחת: מה מומלץ לבדוק לפני שבוחרים תוסף פרוביוטיקה

    חיידקים פרוביוטיים תורמים לפעולות השונות שמבצע הגוף שלנו והם טובים לבריאות באופן כללי. אבל איך יודעים איזה תוסף פרוביוטיקה לבחור? קבלו את שלושת כללי הזהב שיסייעו לכם לבחור פרוביוטיקה איכותית
    ד"ר סיגל טפר ·דיאטנית קלינית RD ואפידמיולוגית, יועצת לתוספי תזונה, אלטמן
    וידאו כתבה
    כורכום play

    כיצד כורכום תורם לבריאות

    מחקרים רבים ברחבי העולם מצביעים על השפעתו של שורש הכורכום בדלקת המפרקים אוסטיאוארתריטיס ובמחלות מעיים דלקתיות, כגון מחלת קרוהן וקוליטיס
    עדי זוסמן ·דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול במחלות מעיים דלקתיות, ומיכל שיין, תזונאית קלינית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות