ערב טוב
אלטמן
Whatsapp

חומצה אלפא ליפואית – מה היא מציעה לנו?

חומצה אלפא ליפואית היא חומצת שומן שנחקרה רבות בשל יכולתה לשמש כנוגדת חמצון. איך היא יכולה לסייע? במה היא יכולה לסייע? ובעיקר – איפה מוצאים אותה בתזונה? בכתבה הבאה.
עינת ששון · MSc, מנהלת מדעית והסברה
  • פרסום 29.12.2019
  • עדכון 05.12.2024
  • 3 דקות קריאה
חומצה אלפא ליפואית

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    חומצה אלפא ליפואית מיוצרת בגוף באופן טבעי ובעלת יכולת להיכנס אל תוך תאי הגוף

  2. 2

    בשל צורתה והרכבה המיוחדים היא משמשת כנוגד חמצון רב עוצמה

  3. 3

    היא נמצאת במזון באופן טבעי, אך בכמויות קטנות מאלו הנמצאות בתוסף ונדרשות לצורך הפקת תועלת משמעותית

חומצה אלפא-ליפואית היא חומר טבעי דמוי ויטמין, שהגוף שלנו יודע לייצר, ושנחשבת כחיונית לתהליכים שונים בגוף, הקשורים לחילוף החומרים (מטבוליזם). נוסף על כך, החומצה נחשבת כנוגד חמצון בעל השפעה רבה, לכן היא משווקת כתוסף תזונה ויש שמשתמשים בה במדינות שונות בעולם כתרופה הניתנת בעירוי לווריד, לטיפול בבעיות עצביות.

בין היתר, חומצה אלפא ליפואית חיונית לאיזון רמות הסוכר בדם, להגנה על הגוף מפני נזקי חמצון ורדיקלים חופשיים, היא מסייעת בהעלאת רמת הוויטמינים E ו-C. כמו כן, חומצה אלפא ליפואית מסייעת בפירוק פחמימות ובהפקת אנרגיה בגוף.

מחקרים מוכיחים כי כשחומצה אלפא ליפואית נצרכת במינונים גבוהים, בתזונה או כתוסף תזונה, היא עשויה לסייע בהתמודדות עם מחלות כגון סוכרת מסוג 2 ובנזקים עצביים, כגון נוירופתיה שנגרמת במקרים רבים בגלל סוכרת או כתוצאה של טיפולים כימותרפיים. כמו כן, ישנם מחקרים הקושרים בין נטילת החומצה ושיפור העמידות לאינסולין.

מה היא חומצה אלפא-ליפואית

חומצה אלפא ליפואית נוצרת באופן טבעי בגוף במנגנון הדומה לזה שנוצרות בו חומצות שומן, ועל כן הדמיון הרב במבנה. לעומת חומצות שומן אחרות, בקצה החומצה הליפואית קיים מבנה טבעתי המכיל 2 אטומי גופרית הקשורים זה לזה. מה מיוחד בזה? הקשר הזה מאפשר לה להתחמצן בקלות וכך למזער את הנזק החמצוני העלול להיווצר באזורים אחרים בתא או בגרעין התא ולמעשה לתפקד כנוגד חמצון, או "אנטי אוקסידנט". אנטי אוקסידנט הוא חומר המסוגל "לקבל" נזק חמצוני מבלי להינזק. כאשר אנחנו צורכים חומרים מחמצנים בתזונה, או שאלה נוצרים באופן טבעי בגופינו, במקום שיחמצנו תאים ורקמות חיוניות נוגד החמצון משמש ככרית אוויר וסופג את הנזק במקומנו.

מהיכן אנחנו מקבלים חומצה אלפא-ליפואית

בשל חשיבותה הרבה גם במסלולי הפקת האנרגיה בגוף, חומצה זו מיוצרת באופן טבעי בכבד ומסוגלת להיכנס אל תוך התא באמצעות תעלה מיוחדת המכניסה גם ויטמינים מסוג B-5 ו B-7. בנוסף ניתן למצוא אותה במזונות רבים, ובמיוחד באיברים פנימיים, בעלים ירוקים כמו תרד, ברוקולי ובתמצית שמרים. בשנת 1952 החלו לראשונה ליצר חומצה ליפואית באופן יזום במעבדה כתוסף תזונה, על מנת להקטין את הצורך להסתמך על הכמויות הקטנות שבמזון.

תוסף ממוצע יכיל בין 300 ל- 600 מ"ג של חומצה אלפא ליפואית, כמות היכולה להגיע לעד כפי אלף מהכמות המתקבלת בתזונה ממוצעת.

מה עוד אפשר להרוויח ממנה?

כאמור יכולתה לשמש כנוגד חמצון משמעותי מהווה כבר בפני עצמה סיבה מספיק טובה להכיר אותה טוב יותר. יתרה מזאת, השפעותיו של תיסוף נחקרו רבות והוא נמצא כבטוח לשימוש ולעיתים יכול לסייע כחלק מהמערך הטיפולי במצבי חולי שונים כמו נוירופתיה סוכרתית או השמנה.

שורה תחתונה

אם לתמצת את עיקרי המחקר בנושא חומצה ליפואית עד כה אז אומנם עד מוקדם להכתיר אותה כתרופה ומזור לתחלואות העולם ונדרש עוד מחקר רב בנושא, אבל בהחלט עושה רושם שיש עניין גדול ופוטנציאל חיובי לשימוש בה כחלק מאימוץ אורח חיים בריא.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    60 כמוסות
    25% הנחה
    רוטס HR לגבר 60 רוטס HR לגבר 60

    רוטס HR לגבר

    כמוסות ויטמינים, מינרלים וצמחים
     151.20 201.60
    25% הנחה
    לוטאין לוטאין

    לוטאין

    לוטאין 20 מ״ג בתוספת זיאקסנתין
     123.98 165.30
    פלקסיטול סרום מרגיע לקרקפת מגורה

    פלקסיטול סרום מרגיע לקרקפת מגורה

    מקל ומרגיע קרקפת מגורה ויבשה תוך דקות
     69.50
    25% הנחה
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    שילוב פטנטי ונחקר של מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     136.05 181.40
    כתבה
    קוגניציה

    שיפור הזיכרון בגיל השלישי

    ירידה קלה ביכולת הקוגניטיבית המתאפיינת גם בהיחלשות הזיכרון היא מצב נפוץ בקרב אנשים מבוגרים. לעיתים, ירידה בזיכרון תלווה בירידה בתשומת הלב וביכולות קוגניטיביות נוספות, מעבר לירידה לה היינו מצפים עם ההתקדמות בגיל. ככל שתוחלת החיים הולכת ועולה, כך מתרבות השיטות לשיפור הזיכרון במבוגרים. למרות שהירידה בתפקוד צפויה, היא לא לגמרי בלתי נמנעת ולכן ישנה חשיבות גדולה לזיהוי מוקדם, טיפול ובעיקר מניעה. איך לעשות את זה? בכתבה הבאה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    תוסף סידן האצה האדומה

    מחפשים תוסף סידן? כדאי שתכירו את האצה האדומה

    מה הקשר בין צריכת סידן לבין בריאות העצם? מה מיוחד באצה האדומה, ומה היתרונות במבנה הצמחי שלה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    פרוביוטיקה לבעיות במערכת העיכול

    בעיות במערכת העיכול: תנסי פרוביוטיקה!

    נפיחות, גזים, תסמונת המעי הרגיש: לא משנה איך תקראי לכל אלה - הם משבשים לך את החיים. בואי נספר לך מה קורה במערכת העיכול שלך, מדוע זה קורה וכיצד פרוביוטיקה יכולה לעזור לך?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    טיפול בהתקפי חרדה

    חרדה: למה זה קורה וכיצד נטפל בהתקפי חרדה?

    לחץ ודאגה הם חלק מאירועי חיים שמלווים את רובנו. בעבודה, בבית או בבית הספר – קשה שלא להילחץ ולדאוג מפעם לפעם. אבל מה קורה כשהדאגה הופכת לחרדה? הפרעת חרדה: תסמינים וטיפולים
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות