גודל פונט
חורף בריא

סמבוק שחור (Sambucus nigra)

ברחבי היערות באירופה גדל עץ יפיפה הנישא עם פרחים לבנבנים ריחניים ופירות סגולים חמצמצים בשם סמבוק שחור. מימי קדם מיוחסים לסמבוק השחור יכולות מיסטיות ובריאותיות שונות. האם הוא יכול להגן עלינו? מה הסגולות הבריאותיות שלו?

ת. פרסום:
ת. עדכון אחרון:
זמן קריאה: 3 דקות
סמבוק שחור

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. סמבוק שחור הוא עץ שיח המוכר ברפואה העממית האירופאית מזה אלפי שנים.
  2. פירות ופרחי הסמבוק השחור עשירים במגוון רחב של פיטוכימיקלים ממשפחת הפלבנואידים ובוויטמין C
  3. תיעודים עתיקים ומחקרים מודרניים מעידים על חשיבות הסמבוק השחור כאחד הצמחים המרכזיים להגנה ותמיכה במערכת החיסון בחודשי החורף.

צמח בר ממשפחת היערנים גדל ברחבי אירופה מאזור הים התיכון עד לדרום סקנדינביה, מזרח אירופה ודרום מערב אסיה. סמבוק שחור צומח לגובה של 4-5 מטרים, הפרחים בגווני לבן עד צהוב בהיר עשירים בצוף המזין מגוון של חרקים, פירותיו קטנים, בצבע סגול כהה נאכלים על ידי מגוון רחב של חיות ומסייעות לפיזור הזרעים ברחבי היערות. האירופאים הקדמונים האמינו כי מי שישתול עץ סמבוק שחור בחצר ביתו יהיה מוגן בפני רוחות רעות ומכשפות. בסדרת ספרי הארי פוטר מצויין שרביט העשוי מעץ הסמבוק ונחשב לשרביט החזק ביותר ומכונה “שרביט הבכור”.

שמות נוספים של הסמבוק שחור הם: Elderberry, European Elder,

השימוש המסורתי בו כלל את כל חלקי הצמח. פרחי הסמבוק שימושו להכנת חליטות, משקאות אלכוהולים ולקישוט. פירות הסמבוק נאכלים על ידי בני האדם ונחשבים כחלק ממשפחת “פירות היער”. טעמם מעט מריר/חמוץ וייבוש הפירות משפר את טעמם. הפירות משמשים כמקור תזונתי לוויטמין C, האירופאים מכינים מפרחי הסמבוק השחור משקה מתקתק בשם סוקאטה, סירופ להמתקה ולייצור משקאות חריפים, ריבות וקישוט של עוגות ומאפים. רכיבים ממשפחת אנטוציאנינים מקנים לפירות הסמבוק השחור ולמיץ המופק מהם צבע כחול-סגול כהה המשמש כצבע מאכל טבעי, בעבר השתמשו בפירות הסמבוק השחור לצביעת בדים ולהכנת דיו לכתיבה.

 

הסמבוק השחור מופיע בכתבים עתיקים מרחבי אירופה המתעדים שימוש בפרחי ופירות הסמבוק השחור  ברפואה העממית למניעה וכחלק מהטיפול במחלות חורף, שיעול, נזלת, התקררויות, שפעת, כאבי גרון, דלקות שונות, הורדת חום, דלקות מפרקים, דלקות בדרכי השתן וחיזוק הריריות. מרתח שהוכן מפירות מיובשים שימש להקלה במצבים של כאבי בטן ושלשולים. מעלי העץ הכינו משחות לטיפול בדלקות וזיהומי עור שונים ומהמרתח לדלקות עיניים.

 

פירותיו של הסמבוק השחור מכילים מגוון רכיבים הכוללים: ויטמין C, פלבנואידים (קוורציטין, רוטין), טנינים, אנטוציאננים, גליקוזידים, טריטרפנים ועוד. השילוב הייחודי של הרכיבים מיצב את הסמבוק השחור כאחד מצמחי המרפא הוותיקים והמרכזיים ברפואה טבעית והמסורתית במשך אלפי שנים.

השימוש המסורתי בפירות הסמבוק השחור ומחקרים שנערכו בעשורים האחרונים הדגימו יעילות של פירות הסמבוק להכנת הגוף לקראת החורף ולחיזוקו!

 

באיזה מצבים נחקרו חלקיו השונים של הצמח?

  • רכיבים בפירות הסמבוק בעלי פעילות אנטי ויראלית ויכולים לסייע במניעה של שפעת וקיצור משך ההחלמה
  • זיהומים ודלקות של מערכת הנשימה העליונה (התקררות, נזלת, גודש בסינוסים)
  • נזלת כתוצאה ממחלת חורף, נזלת כרונית, נזלת על רקע אלרגי
  • דלקות אוזניים
  • תמיכה בבריאות הריאות במצבים של דלקות וזיהומי ריאות, שיעול המלווה בליחה, כתמיכה במצבים של דלקת ריאות, ברונכיט ואסטמה
  • שיעול: לח, יבש, אלרגי, אקוטי וכרוני
  • דלקות גרון, צרידות ויובש בגרון

מי אתה, קמומיל?

קמומיל הוא צמח עשבוני חד שנתי, המתנשא לגובה של עשרות ס״מ בודדים. הוא מתאפיין בפריחה לבנה וצהובה, המופיעה באביב. מוצאו ככל הנראה באירופה, אולם כיום הוא גדל במקומות רבים בעולם.

למעשה, ישנם מינים רבים של צמחים המכונים ׳קמומיל׳ ומשמשים לרפואה, בעוד המקובלים ביותר לשימוש הם הקמומיל הרומאי – קחון (Chamaemelum nobile) והקמומיל הגרמני – הנקרא בעברית בבונג דו-גוני (Matricaria recutita)1. החלק הבוטני המקובל בשימוש רפואי של שניהם הוא הפרחים.

פרחי קמומיל – למה זה טוב?

תכונותיהם הרפואיות של פרחי קמומיל נובעות מהימצאותם של רכיבים פעילים מגוונים. חלקם הגדול הם רכיבים ארומטיים ונדיפים – לרבות פנולים פשוטים, מונוטרפנים וססקוויטרפנים, כדוגמת ביסבולול ונגזרות אזולן 1-5. רכיבים חשובים נוספים כוללים פלבונואידים 1-5, וכן חומרים ריריים – פוליסכרידים1,3-6.

רכיבים אלו מקנים לתמציות קמומיל תכונות נוגדות דלקת, המקלות על גרד וגירוי בעור, בעיניים וברקמות ריריות בכלל7-11, השפעה משפרת עיכול ומפחיתה גזים12-15, השפעה מרגיעה ונוגדת עווית16-17, המקלה על כאבי בטן וחרדות.

מקורות:

References:

1. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review Volume 18, Part B, October 2015, Pages 941-958
2. An Evidence-Based Systematic Review of Elderberry and Elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research CollaborationJournal of Dietary Supplements, 11(1):80–120, 2014 C 2014 by Informa Healthcare USA, Inc
3. A Review of the Antiviral Properties of Black Elder (Sambucus nigra L.) Products PHYTOTHERAPY RESEARCH Phytother. Res. 31: 533–554 (2017)
4. The chemistry, pharmacology and clinical properties of Sambucus ebulus: A review Journal of Medicinal Plants Research Vol. 4(2), pp. 095-103, 18 January, 2010
5. The effects of Sambucus nigra berry on acute respiratory viral infections: A rapid review of clinical studies Advances in Integrative Medicine Volume 7, Issue 4, December 2020, Pages 240-246
6. www.woodlandtrust.org.uk/trees-woods-and-wildlife/british-trees/a-z-of-british-trees/elder/