גודל פונט
צמחים

ועכשיו נרגעים: חמישה צמחי מרפא להרגעה

חרדה, לחץ, דיכאון או נדודי שינה – ממש לא נעים כשהם פולשים פתאום לחיינו, אבל בהחלט אפשר להתמודד איתם בטבעיות. קבלו המלצות לחמישה צמחי מרפא להרגעה, וכבו את האור…

ת. פרסום:
ת. עדכון אחרון:
זמן קריאה: 7 דקות
צמחי מרפא להרגעה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. צמחי מרפא להרגעה שונים יכולים לסייע במצבים של לחץ נפשי, חרדה ואף דיכאון. חשוב להתייעץ עם איש מקצוע להתאמת הטיפול.
  2. רוב צמחי המרפא להרגעה נמצאים בשימוש ברפואה העממית זה אלפי שנים. צמח האשווגנדה, למשל, ידוע ברפואה האיירוודית זה 5,000 שנה כתרופה ביתית המקלה על הגוף במצבים בריאותיים שונים ומסייעת לו להישאר מאוזן.
  3. צריכת צמחי מרפא נעשית בקפסולות, במיצויים, בחליטות ובתה.

שוב אתם בתקופה של לחץ, שוב עומס יתר, שוב המחשבות והלחצים מעירים אתכם בלילה, וכל מה שאתם רוצים זה… להירגע. רוצים משהו שייתן קצת מנוחה לנפש, קצת שקט כדי לעשות סדר בדברים ולעבור את התקופה הזו בשלום, ועדיף שיהיה טבעי. צמחי מרפא להרגעה יכולים להיות התשובה הטבעית שלכם להקלה במצבים רגשיים שונים, ואיתם אתם יכולים לעבור תקופות מאתגרות בשקט יחסי. קבלו חמישה כאלה.

תכירו: חמישה צמחי מרפא להרגעה

  1. אשווגנדה: בשביל האיזון

    האשווגנדה (Withania somnifera) – ובעברית: ויתניה משכרת – מוכר ברפואה האיירוודית כבר 5,000 שנה כתרופה ביתית שמטרתה להקל על הגוף במצבים בריאותיים שונים ולעזור לו להישאר מאוזן. בהודו מכנים את האשווגנדה “כוח של סוס”, כיוון שהוא שימש באופן מסורתי לחיזוק המערכת החיסונית לאחר מחלה. הוא מכונה גם “ג’ינסנג הודי” בזכות יכולותיו לשפר כושר גופני ולעבוד כמו משכך לחץ טבעי.

    האשווגנדה ואתם: באילו מצבים הוא עוזר ואיך הוא עובד?סגולות האשווגנדה טמונות בעיקר בשורש שלו, אך גם בעליו, ולמעשה, מה שהפך אותו לאחד מצמחי המרפא להרגעה הפופולריים הוא היותו אדפטוגן המסייע לגוף להתמודד עם מצבים של לחץ וסטרס. האשווגנדה מסייע לגוף לשמור על איזון פנימי אפילו ברגעים של לחץ נפשי או פיזי (הומאוסטזיס), ומוריד את רמות הקורטיזול (הורמון הסטרס) בגוף.אחד היתרונות הידועים ביותר של אשווגנדה הוא היכולת שלו לשמש כתרופה טבעית לחרדה. מחקר שבדק את השפעת האשווגנדה כחלק מטיפול נטורופתי על אנשים עם חרדה מצא ירידה גדולה יותר בצורה משמעותית בציוני החרדה בקרב המשתתפים שקיבלו אשווגנדה, לעומת אלה שקיבלו פלסבו. הבדלים משמעותיים בין שתי הקבוצות נמצאו גם בבריאות הנפש, בריכוז, בתפקוד החברתי, בחיוניות בעייפות ובאיכות החיים הכוללת, כאשר קבוצת האשווגנדה הציגה יתרונות קליניים גדולים יותר.אבל אשווגנדה הוא יותר מאשר אחד מצמחי המרפא להרגעה המובילים שיש, הוא גם הראה שיפור בתסמיני דיכאון; הוא מגן על המוח מפני התנוונות התאים, ועוזר לשיפור הזיכרון; הוא משפר את תפקוד בלוטת התריס;  מאזן רמות סוכר בדם; מחזק את המערכת החיסונית; וממש טוב לזוגיות בזכות יכולתו לשפר את התפקוד המיני.

    איך צורכים אותו?

    האשווגנדה מגיע בקפסולות, באבקה או במיצוי. תמיד כדאי להתחיל במינונים קטנים ולבדוק את ההשפעה שלו עליכם.

    2. ולריאן: בשביל השינה

    הוולריאן הרפואי (ובשמו המדעי Valeriana officinalis) הוא צמח רב שנתי הגדל בעיקר ברחבי אירופה, אך אפשר למצוא אותו גם באסיה ובצפון אמריקה. פרחיו הלבנים והוורודים פורחים בקיץ ושורשו וקני השורש שלו משמשים לשימושים רפואיים זה מאות שנים.

    הוולריאן ואתם: באילו מצבים הוא עוזר ואיך הוא עובד?

    אם אתם סובלים מנדודי שינה או מתקשים להירדם, נראה שצמח הוולריאן יכול להיות תשובה טובה עבורכם. כבר במאה השנייה לספירה נעשה בוולריאן שימוש להקלה על נדודי שינה, חרדה ואי שקט. הוולריאן מפחית את הלחץ הנפשי והמתח על ידי הפחתת החרדה ושיפור אורך ואיכות השינה. מחקר שבדק את השפעת מיצוי ולריאן על תסמינים של לחץ, מצא כי הוולריאן לא רק הוריד באופן משמעותי מתח וחרדה, אלא גם שיפר משמעותית תסמינים של דיכאון.הוולריאן עוזר גם לשיפור תסמיני גיל המעבר וכאבים בזמן וסת, ומסייע להורדת לחץ דם ודופק מואץ ולהרגעת עווית שרירים.

    איך בעצם עובד הוולריאן? החוקרים סבורים כי אין רכיב אחד בוולריאן האחראי לפעולה המרגיעה שלו, אלא מדובר בשילוב של רכיבים. ככל הנראה עובד הוולריאן על הגדלת רמת ה-GABA (חומצת גמא) במוח, שהיא מעכב במערכת העצבים המרכזית, ובכך מסייעת להרגעה.

    איך צורכים אותו?

    שורש הוולריאן וקני השורש שלו הם המשמשים להכנות השונות שלו. מהשורשים המיובשים אפשר להכין תה או תמיסות ומהם גם מכינים אבקה המרכיבה את קפסולות הוולריאן או קפסולות המשלבות ולריאן עם צמחים אחרים.

  2. פסיפלורה: המתיקות שברוגע

    עם שם כמו פרי התשוקה (passion fruit) רק דברים טובים יכולים להיות טמונים בפסיפלורה, ששמה העברי הוא שעונית נאכלת. הפסיפלורה נולדה אומנם בברזיל, אך האיכויות הרבות שלה, בשילוב עם טעם ש”מוכר” אותה ממש טוב, הביאו להתפשטותה לאזורים רבים בעולם, ובהם גם ישראל.  השעונית היא צמח מטפס, שפרחיו דמויי שעון, ומכאן גם שמה העברי. פירותיה של הפסיפלורה עשירים בוויטמיני A ו-C ובקרטנואידים, סידן ואשלגן. ברפואה הטבעית משתמשים בשורש הצמח, בעלים שלו, בפירותיו ובזרעיו.

    הפסיפלורה ואתם: באילו מצבים היא עוזרת ואיך היא עובדת?

    סגולותיה של הפסיפלורה בתחום הפחתת החרדה ברפואה העממית ידועות זה שנים רבות. הפסיפלורה ככל הנראה מגבירה את רמת ה-GABA במוח ומסייעת לתחושת רוגע. מחקר שבדק את השפעת צריכת תמצית פסיפלורה על אנשים עם הפרעת חרדה כללית, מצא שהיא הייתה יעילה לטיפול בהם.

    לפסיפלורה שפע תכונות שקנו לה מקום ברשימת צמחי מרפא להרגעה: תמציות הפסיפלורה עשויות להיות אנטי דלקתיות והן מסייעות להפחית נדודי שינה (מחקר הראה ששילוב של פסיפלורה עם שורש ולריאן עשוי להיות הטוב ביותר להפרעות שינה), כמו גם הפרעות במערכת העיכול הקשורות לחרדה או לעצבנות, דלקות עור, גירויים, כוויות, תסמינים של גיל המעבר ותסמיני  ADHDואף לחץ דם גבוה ואסטמה.

    איך צורכים אותה?

    מלבד אכילת הפרי עצמו, אפשר למצוא פסיפלורה בריכוזים גבוהים בחליטות, בתמציות נוזליות, בשמנים המופקים מהזרעים ובכמוסות.

  3. קווה קווה: תירגעו ותעשו “לחיים”

    לא בכדי זכה צמח הקווה קווה (או קווה) בשם “צמח השלווה”. הקווה קווה, שיח רב שנתי שמגיע מדרום האוקיינוס השקט ועונה לשם המדעי Piper methysticum, ידוע באיכויות המרגיעות שלו. הוא נחשב צמח מרגיע, אנטי דלקתי ואנטי בקטריאלי, משכך כאבים ומרפה שרירים, והמשקה האלכוהולי המוכר, הקאווה, מיוצר ממנו. החומרים הפעילים בו נקראים קווה-לקטונים (Kavalactones).

    הקווה קווה ואתם: באילו מצבים הוא עוזר ואיך הוא עובד?

    אם אתם סובלים מחרדות או נדודי שינה, אולי הקווה יוכל לעזור לכם. מחקרים הראו שהקווה קווה מסייע להפחתת הפרעת חרדה כללית: מחקר שבדק את השפעת הקווה קווה על חרדה לעומת פלסבו, מצא ירידה ברמת החרדה הכללית בקבוצת הקווה קווה, ואף השפעה משמעותית יותר בקרב הסובלים מהפרעת חרדה בינונית עד חזקה. איך הקווה קווה עובד? זה לא לגמרי ידוע, אך ההשערה היא שהוא מגביר את רמות ה-GABA במוח, שהיא חומצה מעכבת במערכת העצבים המרכזית.

    ומה לגבי שינה? גם כאן נמצא שהקווה קווה הוא צמח מרפא יעיל מאוד, אולם יש לשים לב כאשר מתחילים להשתמש בו, כיוון שהוא גם צמח מעורר. לכן, בבואכם לצרוך אותו כמשרה שינה, בידקו מהן הכמויות המאימות לכם, וכמובן התייעצו עם איש מקצוע.

    איך צורכים אותו?

    הילידים בדרום האוקיינוס השקט טוחנים את שורש הקווה קווה לאבקה דקה ומכינים ממנה משקה, ובאותו אופן משתמשים בצמח גם ברפואת צמחי המרפא. אפשר להכין ממנו גם מיצוי נוזלי. את הקווה קווה צורכים בתה, כתמיסה או נוזל או בקפסולות.

  4. היפריקום (פרע מחורר/סנט ג’ון וורט): עתיק כמו סוקרטס

    בכל שנה, בסביבות 24 ביוני, מתחילים לפרוח פרחיו הצהובים של ההיפריקום (Hypericum perforatum). באותו תאריך ממש מצוין חגו של יוחנן (ג’ון) הקדוש, ומכאן שמו השני של הצמח, סנט ג’ון וורט – צמח יוחנן הקדוש. השם Hypericum מגיע מלטינית, ומקורו במילה יוונית שמשמעותה “מעל לראייה” – המדגישה את השימוש העממי בצמח להרחקת רוחות רפאים. בישראל עוברת שמו לפרע מחורר.

    ההיפריקום ואתם: באילו מצבים הוא עוזר ואיך הוא עובד?

    ההיפריקום שימש במשך מאות שנים לטיפול בנזק עצבי, סכיאטיקה וכאבי גב, והרופא היווני והוותיק היפוקרטס השתמש בהיפריקום כטיפול לאי שקט ועצבנות. למעשה, צמח המרפא הזה נמצא בשימוש כטיפול בחרדה, לחץ והפרעות שינה כבר אלפי שנים, ומחקרים מראים כי הוא יעיל כמו חלק מתרופות המרשם נוגדות הדיכאון.

    תמצית ההיפריקום מכילה כמה כימיקלים פעילים, שיחד יוצרים השפעה נוגדת דיכאון וחרדה. הוכח שההיפריקום יכול להגביר את פעילותם של שלושה מוליכים עצביים חשובים: סרוטונין, נוראדרנלין ודופאמין. מחקר רפואי ראשוני הראה כי ההיפריקום גם מוריד את רמות הורמון הסטרס קורטיזול ובכך מגביר את רמות ה-GABA במוח.

    איך צורכים אותו?

    את ההיפריקום אפשר לצרוך בתמצית, בתה ובקפסולות, ובכל מקרה, יש להתייעץ עם מטפל לפני תחילת השימוש.*

     

    *לפני תחילת השימוש בצמחי מרפא להרגעה, יש להתייעץ עם איש מקצוע. אם אתם צורכים תרופות, יש להתייעץ עם רופא. ובכל מצב של תחושות והתנהגויות חריגות, יש לפנות קודם כל לאבחון רפואי.