גודל פונט
צמחים

שיזף סיני | Ziziphus jujuba | Da Zao

שיזף סיני הוא פרי מתוק ועשיר ברכיבים תזונתיים רבים. מזה שנים רבות שהוא משמש ברפואה סינית לטיפול בעייפות והפרעות שינה, אך מה הן הסגולות שמייחסים לו מחקרים מודרניים? האם במחקרים קליניים הוא אכן נמצא יעיל לטיפול באותן בעיות? ואיך כדאי לצרוך את הפירות כדי ליהנות מהיתרונות של שיזף סיני? אספנו עבורכם את כל התשובות.

זמן קריאה: 3 דקות
שיזף סיני | Ziziphus jujuba | Da Zao - אלטמן בריאות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. שיזף סיני הוא פרי מתוק שמשמש מזה שנים רבות ברפואה סינית מסורתית לטיפול בעייפות והפרעות שינה.
  2. לא נערך אודותיו מחקר מודרני רב, אולם מחקרים ראשוניים מציגים השפעה אפשרית נוגדת חמצון שמגנה על איברים שונים מפני נזקים, וכן השפעה שמעודדת חילוף חומרים תקין והפחתה בשומני הדם.
  3. הפרי הטעים עשיר ברכיבים מזינים ואפשר לאכול אותו טרי, מיובש, מבושל או משומר, או לצרוך את הפרי המיובש כאבקה וכתוסף תזונה.

מי אתה, שיזף סיני?

שיזף תרבותי הקרוי גם שיזף סיני, הוא עץ או שיח נשיר, המתנשא לגובה של עד 12 מטרים. פירות השיזף הם ענבה מוארכת, אשר בבשלותם הם בעלי קליפה מקומטת בצבע אדמדם-חום ובעלי טעם מתוק. מקור השימוש הרפואי בפירות שיזף סיני הוא, כפי שמרמז שמו, ברפואה סינית מסורתית. משמעות שמו הסיני Da Zao היא ״תמר גדול״, עקב הדימיון בין פרי זה לבין תמר, אף על פי שאין קשר בוטני בין השניים. לצורך שימוש רפואי אכן ישנה עדיפות, כפי שמרמז השם הסיני, לפירות גדולים ואדומים. השימוש המסורתי שנעשה בהם הוא לטיפול בעייפות, אי שקט, הפרעות שינה ולחיזוק הצ׳י המגן (Wei Qi), מונח ברפואה סינית שמקביל, במובנים מסויימים, לתפקודים של מערכת החיסון.1-2

 

שיזף סיני – למה זה טוב?

שיזף סיני הוא פרי מזין, שמכיל בין היתר ויטמין C, ויטמינים מקבוצה B, קרוטנואידים (חומרי מוצא לייצור ויטמין A), פלבונואידים, טאנינים, רב-סוכרים (פוליסכרידים), חומצות שומן ועוד.1,3 בין הסגולות והפעילויות הרפואיות שתמציות מפירות הצמח ורכיבים שבודדו משיזף סיני הציגו במחקרים:

תכולת הויטמין C, טאנינים ופוליסכרידים ככל הנראה מקנה לפרי תכונות נוגדות חמצון,4 שבמחקרים שנערכו בבעלי חיים, הדגימו הגנה מפני רעילות לכבד.4-7

הפעילות נוגדת החמצון הדגימה גם השפעה המגנה על מערכת העצבים מפחיתה נזק איסכמי (עקב מחסור בזרימת דם – כמו למשל במקרה של שבץ),8 משפרת זיכרון9 ומרגיעה חרדה.10-12

תכולת הסיבים והסטרולים הצמחיים שבפרי עשויה לעודד הפחתה בשומני הדם.13

תמציות הפרי הדגימו פעילות המעכבת גדילת תאים סרטניים4,14,15 וכן פעילות נוגדת זיהום, הקוטלת חיידקים.5,16

במחקר שנערך בקרב חולדות שסבלו מלחץ דם גבוה, נצפתה ירידה בלחץ הדם ומהירות הדופק בעקבות צריכת תמצית פירות שיזף סיני.17

 

למרבה הצער, עדיין לא נערכו מחקרים קליניים מודרניים שיתמכו ויגבו את כל הפעילויות המדוברות.

עם זאת, במחקרים קליניים שונים, בעקבות נטילה של אבקת פרי שיזף סיני מיובש נצפה שיפור בעצירות ובתסמינים הנלווים לה, כגון תחושת נפיחות בטנית, כאבי בטן וירידה בתדירות היציאות.18

במחקרים קליניים נוספים, נצפה שיפור בפרופיל השומנים בדם, בעקבות צריכת אבקת פרי שיזף סיני מיובש: הפחתה מתונה בסך הכולסטרול הכללי וכן ירידה בערכי כולסטרול מסוג LDL בדם, ללא שינוי בערכי כולסטרול מסוג HDL.13

במחקר נוסף שנערך בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נצפתה הפחתה בעמידות להורמון אינסולין ועליה ברגישות התאים להורמון אינסולין. זאת בנוסף לירידה ברמות השומנים מסוג טריגליצרידים בדם ועליה ברמות הכולסטרול מסוג HDL, ללא השפעה על סך הכולסטרול הכללי בדם או הכולסטרול מסוג LDL.19

 

איך אפשר לצרוך שיזף סיני?

זרעי פירות שיזף סיני מוכרים על-ידי משרד הבריאות בישראל ומותרים לשיווק כתוסף תזונה. אפשר לרכוש עץ שיזף סיני במשתלות ולגדל אותו בגינה הביתית, או לרכוש את הפירות הטריים מחקלאים וירקניות. הפירות יכולים להיאכל טריים, מיובשים, מבושלים או משומרים בסוכר או חומץ. השימוש המסורתי ברפואה סינית הוא בפירות מיובשים.1,4 ניתן לרכוש תמציות של פירות שיזף סיני מיובשים, ללא צורך במרשם, בבתי טבע ובבתי מרקחת, כתוספי תזונה בפורמטים שונים. ברוב המחקרים הקליניים נעשה שימוש באבקת הפרי המיובש, שניתן לצרוך כתוסף תזונה.13,19 הודות לטעמו המתוק של הפרי, ניתן לצרוך אותו גם כתמצית נוזלית.18

 

מקורות:

References:

1. Dan Bensky, Steve Clavey, Erich Stöger. Chinese Herbal Medicine: Materia Medica, 3rd Edition. Eastland Press, 2004.
2. עמרם אשל. שיזף תרבותי, אתר ׳צמח השדה׳. נדלה בתאריך 10.6.2021 מתוך https://www.wildflowers.co.il/ilanot/plant.asp?ID=2973
3. Shuping Wang, Jingze Zhang, Zhidan Zhang, Wenyuan Gao, Yanan Yan, Xia Li, and Changxiao Liud. Identification of Chemical Constituents in the Extract and Rat Serum from Ziziphus Jujuba Mill by HPLC-PDA-ESI-MSn. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. 2014 Summer; 13(3): 1055–1063.
4. Gao QH, Wu CS, Wang M. The jujube (Ziziphus jujuba Mill.) fruit: a review of current knowledge of fruit composition and health benefits. J Agric Food Chem. 2013 Apr 10;61(14):3351-63.
5. Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs and Cosmetics. 2nd ed. New York, NY: John Wiley & Sons, 1996.
6. Shen, X., Tang, Y., Yang, R., Yu, L., Fang, T., and Duan, J. A. The protective effect of Zizyphus jujube fruit on carbon tetrachloride-induced hepatic injury in mice by anti-oxidative activities. J Ethnopharmacol. 4-21-2009;122(3):555-560.
7. Chen, C. F., Lee, J. F., Wang, D., Shen, C. Y., Shen, K. L., and Lin, M. H. Water extract of Zizyphus Jujube attenuates ischemia/reperfusion-induced liver injury in rats (PP106). Transplant.Proc 2010;42(3):741-743.
8. Yoo, K. Y., Li, H., Hwang, I. K., Choi, J. H., Lee, C. H., Kwon, D. Y., Ryu, S. Y., Kim, Y. S., Kang, I. J., Shin, H. C., and Won, M. H. Zizyphus attenuates ischemic damage in the gerbil hippocampus via its antioxidant effect. J Med Food 2010;13(3):557-563.
9. Heo, H. J., Park, Y. J., Suh, Y. M., Choi, S. J., Kim, M. J., Cho, H. Y., Chang, Y. J., Hong, B., Kim, H. K., Kim, E., Kim, C. J., Kim, B. G., and Shin, D. H. Effects of oleamide on choline acetyltransferase and cognitive activities. Biosci.Biotechnol.Biochem 2003;67(6):1284-1291.
10. Hwang, K. H., Han, Y. N., and Han, B. H. Inhibition of calmodulin-dependent calcium-ATPase and phosphodiesterase by various cyclopeptides and peptide alkaloids from the Zizyphus species. Arch Pharm Res 2001;24(3):202-206.
11. Zhang, M., Ning, G., Shou, C., Lu, Y., Hong, D., and Zheng, X. Inhibitory effect of jujuboside A on glutamate-mediated excitatory signal pathway in hippocampus. Planta Med 2003;69(8):692-695.
12. Han, Y. N., Hwang, K. H., and Han, B. H. Inhibition of calmodulin-dependent protein kinase II by cyclic and linear peptide alkaloids from Zizyphus species. Arch Pharm Res 2005;28(2):159-163.
13. Sabzghabaee AM, Khayam I, Kelishadi R, Ghannadi A, Soltani R, Badri S, Shirani S. Effect of Zizyphus jujuba fruits on dyslipidemia in obese adolescents: a triple-masked randomized controlled clinical trial. Med Arch. 2013;67(3):156-9.
14. Lee, S. M., Min, B. S., Lee, C. G., Kim, K. S., and Kho, Y. H. Cytotoxic triterpenoids from the fruits of Zizyphus jujuba. Planta Med 2003;69(11):1051-1054.
15. Huang, X., Kojima-Yuasa, A., Xu, S., Norikura, T., Kennedy, D. O., Hasuma, T., and Matsui-Yuasa, I. Green tea extract enhances the selective cytotoxic activity of Zizyphus jujuba extracts in HepG2 cells. Am J Chin Med 2008;36(4):729-744.
16. Hatano, T., Kusuda, M., Inada, K., Ogawa, T. O., Shiota, S., Tsuchiya, T., and Yoshida, T. Effects of tannins and related polyphenols on methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Phytochemistry 2005;66(17):2047-2055.
17. Mohebbati R, Kamkar-Del Y, Shafei MN. Effect of aqueous and ethyl acetate fractions of Ziziphus jujuba Mill extract on cardiovascular responses in hypertensive rats. Malays J Med Sci 2020;27(3):43-52.
18. Naftali T, Feingelernt H, Lesin Y, Rauchwarger A, Konikoff FM. Ziziphus jujube extract for the treatment of chronic idiopathic constipation: a controlled clinical trial. Digestion. 2008;78(4):224-8.
19. Irannejad Niri Z, Shidfar F, Jabbari M, et al. The effect of dried Ziziphus vulgaris on glycemic control, lipid profile, apo-proteins and hs-CRP in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized controlled clinical trial. J Food Biochem 2020; Mar 30:e13193. Online ahead of print.