גודל פונט
צמחים

ג׳ימנמה סילבסטר | Gymnema sylvestre | Gurmar

עלי ג׳ימנמה נחשבים ברפואה הודית מסורתית (איור וודה) לטיפול יעיל בסוכרת ולירידה במשקל. האם גם מחקרים קליניים מודרניים תומכים בהתוויות האלו? איך כדאי להשתמש בג׳ימנמה כדי להשיג את ההשפעות הרפואיות שלו? אילו חומרים פעילים בג׳ימנמה יכולים להפחית תשוקה למתוקים, ואיך הם עושים את זה? אספנו עבורכם כאן את התשובות.

ת. פרסום:
ת. עדכון אחרון:
זמן קריאה: 4 דקות
ג׳ימנמה סילבסטר: Gymnema sylvestre | Gurmar - אלטמן בריאות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. עלי ג׳ימנמה נמצאו יעילים מחקרית בסוכרת מסוג 2 וסוג 1: צריכת ג׳ימנמה הדגימה הפחתה של רמות הסוכר בדם, HbA1c ושומנים בדם, ואף העלתה רמות האינסולין. תמציות נוזליות של ג׳ימנמה עשויות לנטרל את קולטני הטעם המתוק בלשון למשך 1-3 שעות.
  2. נצפתה במחקרים השפעה מטיבה מוספת לצריכת עלי ג׳ימנמה לצד תרופות קונבנציונליות להפחתת רמות סוכר בדם, וגם לצד הזרקת ההורמון אינסולין. חשוב להדגיש כי השילוב בין ג׳ימנמה לתרופות דורש פיקוח רפואי ומעקב קבוע אחרי רמות הסוכר בדם, כדי להימנע מהיפוגליקמיה.
  3. השפעה רפואית מירבית של צריכת עלי ג׳ימנמה או תוספי תזונה המכילים תמצית העלים מושגת אחרי שימוש ממושך של מספר חודשים.

מי אתה, ג׳ימנמה? 

ג׳ימנמה הוא צמח מטפס, שאורך גבעוליו מגיע עד לכשמונה מטרים. מקור השימוש הרפואי בעלי ג׳ימנמה הוא ברפואה הודית מסורתית – איור וודה – בה עלי ג׳ימנמה משמשים לטיפול ב״שתן מתוק״, כינוי למחלה המוכרת לנו כסוכרת. משמעות השם ההינדי ״גורמר״ (Gurmar) היא ״הורס הסוכר״; השם מרמז על יכולתו של ג׳ימנמה להפחית חשק למתוקים ולהפחית רמות סוכר בדם, בכך הוא מסייע במצבי סוכרת ועודף משקל.1-2

עלי ג׳ימנמה – למה זה טוב?

תכונותיהם ופעילותם הרפואית של עלי ג׳ימנמה מיוחסות להימצאותם של רכיבים בשם חומצות ג׳ימנמיות, בעלי מבנה כימי של סאפונינים, וכן רכיב פפטידי (חלבון) בשם גורמרין.1,3 תמציות עלי ג׳ימנמה ורכיבים אלו הדגימו במחקרים שונים פעילות המפחיתה רמות סוכר (גלוקוז) בדם4-6, מפחיתה רמות שומנים בדם7-9, ומפחיתה תשוקה למתוק ואת היכולת לטעום טעם מתוק4,10,11.

ממחקרים עולה שהפחתת רמות הסוכר בדם ככל הנראה נובעת מהפחתת ספיגת סוכר הגלוקוז במעי אל הדם12-13, עידוד התחדשות רקמות תאי בטא בלבלב14-17 ועידוד הפרשת ההורמון אינסולין מתאי הלבלב, שנדרש לתיווך והכנסת גלוקוז לתוך תאי הגוף לצורך ניצול אנרגיה.5,18-19

הפחתת רמות השומנים בדם, ככל הנראה נובעת מעידוד פינוי כולסטרול דרך הצואה20-21, וייתכן שאף באמצעות הפחתת ספיגת שומנים מלכתחילה22.

הפחתת התשוקה למתוק והיכולת לטעום את הטעם המתוק נגרמת מהיקשרות של החומרים הפעילים בעלי ג׳ימנמה אל קולטני הטעם המתוק בלשון. ממחקרים עולה קשירה שחוסמת את היכולת של סוכר להיקשר לקולטנים אלו, וקורית רק במגע ישיר של תמצית עלי הצמח עם הלשון – כלומר, בצריכת תמציות נוזליות בלבד, ולא בצריכת כמוסות. ההשפעה היא זמנית והפיכה, נמשכת בין שעה אחת לשלוש שעות.4,10-11,23-25

 

תכונות אלו הופכות עלי ג׳ימנמה לטיפול מסורתי בסוכרת ובעודף משקל שנלווה לעמידות באינסולין; טיפול שנמצא יעיל גם במחקרים מודרניים:

במחקר קליני מבוקר שנערך בקרב חולי סוכרת סוג 1 (סוכרת תלויית-אינסולין) שנטלו 400 מ״ג תמצית עלי ג׳ימנמה ביום, נצפתה הפחתה של כ-50% בדרישה להזרקת אינסולין. רמות הגלוקוז בצום בדמם של הנבדקים פחתו בכ-35%, וכן נצפתה ירידה גם בערכי ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) ושומני הדם (כולסטרול וטריגליצרידים). משך הטיפול באמצעות תמצית עלי ג׳ימנמה במחקר זה נע בין 6-30 חודשים.5

תוצאות דומות נצפו במחקרים קליניים מבוקרים נוספים שנערכו בקרב חולי סוכרת סוג 2 (שאינה תלויית-אינסולין). רמות הגלוקוז בצום וההמוגלובין המסוכרר בדמם של הנבדקים פחתו משמעותית לעומת ערכי הבסיס, לאחר 3-20 חודשי טיפול באמצעות תמצית עלי ג׳ימנמה. תוצאות אלו לא נצפו בקבוצת הביקורת, שקיבלה טיפול קונבנציונלי בלבד, של תרופות להפחתת רמות הסוכר בדם. בקרב הנבדקים שצרכו ג׳ימנמה גם רמות שומני הדם פחתו, ואילו רמות ההורמון אינסולין בצום ולאחר ארוחה עלו משמעותית. מצבם של הנבדקים בקבוצת הג׳ימנמה השתפר כל כך, עד שחלקם הגדול הפחית את השימוש בתרופות קונבנציונליות, ואף הפסיקו את הטיפול התרופתי לגמרי והמשיכו רק בנטילת ג׳ימנמה.6,26

במחקרים קליניים נוספים שנערכו בקרב חולי סוכרת שסבלו מעודף משקל, נצפתה ירידה במשקל ובמדד BMI, בעקבות צריכת תמצית עלי ג׳ימנמה במשך 8-12 שבועות.27-28

איך אפשר לצרוך ג׳ימנמה?

עלי ג׳ימנמה מוכרים ע״י משרד הבריאות בישראל כתוסף תזונה. ניתן לרכוש תמציות של ג׳ימנמה ללא צורך במרשם בבתי טבע ובבתי מרקחת, כתוספי תזונה בפורמטים שונים:

  • עלים יבשים לחליטה – עקב טעמו המר של הצמח, שימוש זה פחות פרקטי ואפשרי להתמדה.
  • טינקטורה – תמצית נוזלית – זהו פורמט הנטילה היעיל ביותר להפחתת תשוקה למתוק, באמצעות טפטוף על הלשון. ככל הנראה, שינוי שנגרם ביכולת לחוש את הטעם במתוק באופן זמני, הוא זה שמסייע להפחתה בחשק לצרוך מתוקים. 1,4,10-11,23-25
  • כמוסות המכילות תמצית יבשה של עלי ג׳ימנמה, המתוקננת להכיל לפחות 75% חומצה ג׳ימנמית – צורת הנטילה שבה נעשה שימוש במחקרים קליניים1,5,6,26-28 ונחשבת נוחה יותר להתמדה, עקב טעמו של הצמח והשפעתו על קולטני הטעם במגע ישיר.1,4,10-11,23-25

חשוב לדעת – השפעתה הרפואית המלאה של צריכת עלי ג׳ימנמה מגיעה לידי ביטוי בשימוש ממושך של מספר חודשים עד שנה.1

על אנשים שנוטלים תרופות להפחתת רמות הסוכר בדם יש להיוועץ עם הרופא המטפל וגורמים מקצועיים לפני תחילת השימוש בג׳ימנמה, ולנטר את ערכי הסוכר בדם במהלך השימוש המשולב בצמח עם התרופה, כדי להימנע מהיפוגליקמיה – ירידה ברמות הסוכר בדם, מעבר לרמות הרצויות.5,6,26,29

צריכת צמחים עשירים ברכיבים סאפונינים, כמו ג׳ימנמה, עלולה לגרום במינון גבוה לתופעות עיכוליות כמו בחילות, הקאות ולהפרעה בספיגת שומנים ו-ויטמינים מסיסי שומן (A, D, E, K) מהמעי.1,3,20,30,31 לכן, מוטב להרחיק בין זמני נטילת תמציות ג׳ימנמה לבין נטילת תוספי תזונה אלו, כשעתיים לכל כיוון.1

מקורות:

References:

1. Mills. S, Bone K. Principles and practice of Phytotherapy. Modern Herbal Medicine, 2ed. Churchill Livingstone, 2013.
2. Gymnema sylvestre Monograph. Alternative Medicine Review. Volume 4, Number 1, p. 46-47. Thorne Research, Inc. 1999.
3. Mills. S, Bone K. The Essential Guide to Herbal Safety. Churchill Livingstone, 2005.
4. Dateo GP. and Long L. Gymnemic acid, the antisaccharine principle of Gymnema sylvestre. Studies on isolation and heterogenesity of gymnemic acid A. J. Agric. Food Chem. 1973, 21; 899-903.
5. Shanmugasundaram ER, Rajeswari G, Baskaran K, et al. Use of Gymnema sylvestre leaf extract in the control of blood glucose in insulin-dependent diabetes mellitus. J Ethnopharmacol 1990;30:281-94.
6. Baskaran K, Kizar Ahamath B, Radha Shanmugasundaram K, Shanmugasundaram ER. Antidiabetic effect of leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin-dependent diabetes mellitus patients. J Ethnopharmacol 1990;30:295-300.
7. Bishayee, A and Chatterjee, M. Hypolipidaemic and antiatherosclerotic effects of oral gymnema sylvestre R. Br. leaf extract in albino rats fed a high fat diet. Phytother Res 1994;8:118-120.
8. Terasawa H, Miyoshi M, and Imoto T. Effects of long-term administration of Gymnema sylvestre watery-extract on variations of body weight, plasma glucose, serum triglyceride, total cholesterol and insulin in Wistar fatty rats. Yonago Acta Med 1994;37:117-127
9. Kamble B, Gupta A, Moothedath I, Khatal L, Janrao S, Jadhav A, et al. Effects of Gymnema sylvestre extract on the pharmacokinetics and pharmacodynamics of glimepiride in streptozotocin induced diabetic rats. Chem Biol Interact. 2016;245:30-8.
10. Katsukawa H, Imoto T, Ninomiya Y. Induction of salivary gurmarin-binding proteins in rats fed gymnema-containing diets. Chem Senses 1999;24:387-92.
11. Tiwari P, Mishra BN, Sangwan NS. Phytochemical and pharmacological properties of Gymnema sylvestre: an important medicinal plant. Biomed Res Int. 2014; 2014:830285.
12. Yoshikawa K. Kondo Y. Arihara S. Matsuura K. Antisweet natural products IX structures of gymnemic acids XV-XVIII from Gymnema sylvestre R. Br. Chem. Pharm. Bull. 1993, 41:1730-1732.
13. Sahu N. Mahato SB. Sarkar SK. Poddar G. Triterpenoid Saponins from Gymnema sylvestre: Phytochem. 1996, 41: 1181-1185.
14. Shanmugasundaram ER, Gopinath KL, Radha Shanmugasundaram K, et al. Possible regeneration of the islets of Langerhans in streptozotocin-diabetic rats given Gymnema sylvestre leaf extracts. J Ethnopharmacol. 1990;30(3):265–279.
15. Head KA. Type 1 diabetes: prevention of the disease and its complications. Townsend Letter for Doctors & Patients 1998;180:72-84.
16. Sinsheimer JE, Subba-Rao G, McIlhenny HM. Constitents from G sylvestre leaves: isolation and preliminary characterization of the gymnemic acids. J Pharmacol Sci 1970;59:622-8.
17. Yeh GY, Eisenberg DM, Kaptchuk TJ, Phillips RS. Systematic review of herbs and dietary supplements for glycemic control in diabetes. Diabetes Care 2003;26:1277-94.
18. Persaud SJ, Al-Majed H, Raman A, Jones PM. Gymnema sylvestre stimulates insulin release in vitro by increased membrane permeability. J Endocrinol 1999;163:207-12.
19. Kanetkar PV. Laddha KS Kamat MY. Gymnemic acids: A molecular perspective of its action on carbohydrate metabolism. Poster presented at the 16th ICFOST meet organized by CFTRI and dfri,2004
20. Wang LF, Luo H, Miyoshi M, and et al. Inhibitory effect of gymnemic acid on intestinal absorption of oleic acid in rats. Can J Physiol Pharmacol 1998;76:1017-1023.
21. Mysore, India. Persaud SJ. Al-Majed H. Raman A. and Jones PM. Gymnema sylvestre stimulates insulin release in vitro by increased membrane permeability. J. Endocrinol. 1999, 163: 207-212.
22. Nakamura Y, Tsumura Y, Tonogai Y, Shibata T. Fecal steroid excretion is increased in rats by oral administration of gymnemic acids contained in Gymnema sylvestre leaves. J Nutr 1999;129(6):1214-22.
23. Brala, P and Hagen, R. Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake. Physiol Behav 1983;30:1-9.
24. Kamei, K, Takano, R, Miyasaka, A, and et al. Amino acid sequence of sweet-taste-suppressing peptide (gurmarin) from the leaves of Gymnema sylvestre. J Biochem 1992;111:109-112.
25. Imoto, T, Miyasaka, A, Ishima, R, and et all. A novel peptide isolated from the leaves of Gymnema sylvestre - I. Characterization and its suppressive effect on the neural responses to sweet taste stimuli in the rat. Comp Biochem Physiol A 1991;100(2):309-314.
26. Kumar SN, Mani UV, Mani I. An open label study on the supplementation of Gymnema sylvestre in type 2 diabetics. J Diet Suppl. 2010 Sep; 7(3):273-82.
27. Preuss, H. G., Garis, R. I., Bramble, J. D., Bagchi, D., Bagchi, M., Rao, C. V., and Satyanarayana, S. Efficacy of a novel calcium/potassium salt of (-)-
hydroxycitric acid in weight control. Int.J Clin.Pharmacol.Res. 2005;25(3):133-144.
28. Zuniga LY, Gonzalez-Ortiz M, Martinez-Abundis E. Effect of gymnema sylvestre administration on metabolic syndrome, insulin sensitivity, and insulin secretion. J Med Food. 2017 Aug;20(8):750-54.
29. Khare AK, Tondon RN, and Tewari JP. Hypoglycaemic activity of an indigenous drug (Gymnema sylvestre, "Gurmar") in normal and diabetic persons. Indian J Physiol Pharm 1983;27:257-258.
30. Yamasaki K. Effect of some saponins on glucose transport system. In: Waller GR, Yamasaki K, eds. Saponins Used in Traditional and Modern Medicine. New York: Plenum Press; 1996. pp. 195–206.
31. Yoshikawa M, Yamahara J. Inhibitory effect of oleanene-type triterpene oligoglycosides on ethanol absorption: the structure–activity relationships. In: Waller GR, Yamasaki K, eds. Saponins Used in Traditional and Modern Medicine. New York: Plenum Press; 1996. pp. 207–218.