גודל פונט

האם השמנה היא מחלה מדבקת?

השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, אוסטאוארטריטיס וסוגים שונים של סרטן. צריכת קלוריות עודפת, חוסר פעילות גופנית וגנטיקה הם בין הגורמים הקשורים בהשמנה. לאחרונה מיקרוביום המעי נחשב כגורם מטבולי נוסף המשפיע על משקל גוף.

ת. פרסום:
ת. עדכון אחרון:
זמן צפייה: 1 דקות

השמנה היא מגפה אפידמית שהכפילה את שיעוריה משנת .1980 בשנת2014, כ 2- מיליארד מבוגרים  40%) מצויים בעודף משקל, מתוכם 600 מיליון( 13%) סובלים מהשמנה (1) .
לאחרונה הוגדרה כסיבת המוות החמישית במדרג סיבות המוות, האחראית לתמותה של כ 2.8- מיליון מבוגרים כל שנה (2).
השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, אוסטאוארטריטיס וסוגים שונים של סרטן  (2). צריכת קלוריות עודפת, חוסר פעילות גופנית וגנטיקה הם בין הגורמים הקשורים בהשמנה. לאחרונה מיקרוביום המעי נחשב כגורם מטבולי נוסף המשפיע על משקל גוף.

המושג מיקרוביום מתאר את כלל המיקרואגניזמים המצויים באדם. המיקרוביום מאפשר הגנה מפני פתוגנים, התפתחות ההגנה החיסונית וייצור ויטמינים. הפרה של איזון החיידקים במעי כתוצאה מגורמים סביבתיים או פיזיולוגים מעלה את הסיכון למחלות זיהומיות או למצבי חולי כגון: שלשולים, תסמונת המעי הרגיש, נפיחות בטנית, סרטן, השמנה, סוכרת, חרדה ועוד (3,4).

במחקר שבדק השפעת המיקרוביום על השמנה, נלקחו דגימות צואה מתאומים זהים – תאום אחד רזה והשני שמן. דגימות הצואה הושתלו בעכברים ללא מיקרוביום) סטריליים( שהוזנו בדיאטה דלה בשומן.
העכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום השמן – עלו במסת השומן בצורה משמעותית בהשוואה לעכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום הרזה (5).

מקורות:

References:

1. Nazarii Kobyliak et al., Nutrition & Metabolism 2016 13:14
2. Ana Lidia Rouxinol-Dias et al. Porto Biomed. J. 2016;1(1):12-24
3. Tannock, G. W. (Ed) Probiotics and Prebiotics: Scientific Aspects.Caister Academic Press. 2005.
4. Ouwehand, A. C. and Vaughan, E.E.(eds). Gastrointestinal Microbiology. Informa Healthcare. 2006.
5. RidauraVK, Faith JJ, Rey FE, et al. Science. 2013;341(6150).
6. BoulangL, NevesAL, et al. Genome Medicine. 2016;8:42..
7. TurnbaughPJ, HamadyM, YatsunenkoT, et al. Nature. 2009;457(7228):480–484.
8. Nabil E. Boutagy, , Ryan P et al. Biochimie. 2016 ; 124: 11–20.
9. Lotta K. Stenman, Markus Jet al. EBioMedicine 13 (2016) 190–200
10. TolhurstG, HeffronH, Lam YS, et al. Diabetes. 2012;61(2):364-371.
11. StenmanLK, WagetA, Garret C, et al. DiabetolMetabSyndr. 2015;12(7):75.
12. Putaala H, Salusjärvi T, Nordström M, et al. Research in Microbiology. 2008;159(9-10):692–698

ברוכים הבאים לאזור הקהל המקצועי של אלטמן

המידע והתכנים באזור חינם, אך מיועדים לשימוש מקצועי בלבד ולכן נדרשת להזדהות כאנשי מקצועות הרפואה לגשת אליהם.
נתוני המחקר המובאים הינם תקציר המחקרים המלאים, אשר יימסרו במידת הצורך לרופאים, רוקחים ודיאטניים.
האמירות באתר לא נועדו להתוות שימוש בתוספי תזונה למצבים רפואיים.
אין לשכפל, להדפיס או להעתיק כל תוכן או חלק ממנו.

קישור לאיפוס סיסמה נשלח לדוא"ל.