השמנה היא מגפה אפידמית שהכפילה את שיעוריה משנת .1980 בשנת2014, כ 2- מיליארד מבוגרים 40%) מצויים בעודף משקל, מתוכם 600 מיליון( 13%) סובלים מהשמנה (1) .
לאחרונה הוגדרה כסיבת המוות החמישית במדרג סיבות המוות, האחראית לתמותה של כ 2.8- מיליון מבוגרים כל שנה (2).
השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, אוסטאוארטריטיס וסוגים שונים של סרטן (2). צריכת קלוריות עודפת, חוסר פעילות גופנית וגנטיקה הם בין הגורמים הקשורים בהשמנה. לאחרונה מיקרוביום המעי נחשב כגורם מטבולי נוסף המשפיע על משקל גוף.
המושג מיקרוביום מתאר את כלל המיקרואגניזמים המצויים באדם. המיקרוביום מאפשר הגנה מפני פתוגנים, התפתחות ההגנה החיסונית וייצור ויטמינים. הפרה של איזון החיידקים במעי כתוצאה מגורמים סביבתיים או פיזיולוגים מעלה את הסיכון למחלות זיהומיות או למצבי חולי כגון: שלשולים, תסמונת המעי הרגיש, נפיחות בטנית, סרטן, השמנה, סוכרת, חרדה ועוד (3,4).
במחקר שבדק השפעת המיקרוביום על השמנה, נלקחו דגימות צואה מתאומים זהים – תאום אחד רזה והשני שמן. דגימות הצואה הושתלו בעכברים ללא מיקרוביום) סטריליים( שהוזנו בדיאטה דלה בשומן.
העכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום השמן – עלו במסת השומן בצורה משמעותית בהשוואה לעכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום הרזה (5).