גודל פונט

האם השמנה היא מחלה מדבקת?

השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, אוסטאוארטריטיס וסוגים שונים של סרטן. צריכת קלוריות עודפת, חוסר פעילות גופנית וגנטיקה הם בין הגורמים הקשורים בהשמנה. לאחרונה מיקרוביום המעי נחשב כגורם מטבולי נוסף המשפיע על משקל גוף.

זמן קריאה: 1 דקות

השמנה היא מגפה אפידמית שהכפילה את שיעוריה משנת .1980 בשנת2014, כ 2- מיליארד מבוגרים  40%) מצויים בעודף משקל, מתוכם 600 מיליון( 13%) סובלים מהשמנה (1) .
לאחרונה הוגדרה כסיבת המוות החמישית במדרג סיבות המוות, האחראית לתמותה של כ 2.8- מיליון מבוגרים כל שנה (2).
השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, אוסטאוארטריטיס וסוגים שונים של סרטן  (2). צריכת קלוריות עודפת, חוסר פעילות גופנית וגנטיקה הם בין הגורמים הקשורים בהשמנה. לאחרונה מיקרוביום המעי נחשב כגורם מטבולי נוסף המשפיע על משקל גוף.

המושג מיקרוביום מתאר את כלל המיקרואגניזמים המצויים באדם. המיקרוביום מאפשר הגנה מפני פתוגנים, התפתחות ההגנה החיסונית וייצור ויטמינים. הפרה של איזון החיידקים במעי כתוצאה מגורמים סביבתיים או פיזיולוגים מעלה את הסיכון למחלות זיהומיות או למצבי חולי כגון: שלשולים, תסמונת המעי הרגיש, נפיחות בטנית, סרטן, השמנה, סוכרת, חרדה ועוד (3,4).

במחקר שבדק השפעת המיקרוביום על השמנה, נלקחו דגימות צואה מתאומים זהים – תאום אחד רזה והשני שמן. דגימות הצואה הושתלו בעכברים ללא מיקרוביום) סטריליים( שהוזנו בדיאטה דלה בשומן.
העכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום השמן – עלו במסת השומן בצורה משמעותית בהשוואה לעכברים שקיבלו את המיקרוביום של התאום הרזה (5).

מיקרוביום שמן לעומת מיקרוביום רזה

ישנם שלושה הבדלים עיקריים בין מיקרוביום של אנשים רזים לשמנים.

הרכב – הרכב המיקרוביום של אנשים הסובלים מהשמנה, מכיל אחוז גבוה יותר חיידקים פתוגנים (כדוגמת E.COLI) בהשוואה לאחוז החיידקים הפתוגנים המצויים במיקרוביום של אנשים רזים – מצב הידוע בכינויו – פתוביוזה (6,7). אצל האחרונים מצוי שיעור גבוה של חיידקי ביפידובקטריות ולקטובצילוסים (6).

מגוון – מעבר להרכב החיידקיים השונה, גם מגוון זני החיידקים הוא מועט יותר בקרב אנשים הסובלים מהשמנה בהשוואה לאנשים במשקל גוף תקין (6).

תפקוד – לאור השינויים באוכלוסיית החיידקים במעי ישנו גם הבדל בתפקוד המטבולי של החיידקים. בעוד שמיקרוביום של אנשים במשקל תקין – מחזק את קשרי ה- tight junction בין תאי המעי ומונע בכך חדירה של ליפופולסכרידים, אשר מעודדים תהליכים דלקתיים המעלים את העמידות לאינסולין וסטרס חמצוני, אל זרם הדם, מיקרוביום של אנשים הסובלים מהשמנה, לא עושה זאת ויתרה מכך, אף מעודד הפרשה של חלבונים, כדוגמת חלבון ה- zonalin הפותחים את הקשרים הללו. מצב זה מכונה  Metabolic Endotoxaemia(6,8).

בנוסף, הרכב מיקרוביום מאוזן המצוי בקרב אנשים במשקל תקין אף מעודד הפרשה של GLP-1 מתאי המעי. GLP-1 הינו הורמון, השייך למשפחת האינקריטינים והשפעתו בין היתר היא בהיפולמוס ליצירת תחושת שובע.

Bifidobacterium animalis Lactis 420 והשמנה

במחקר קליני (9) מבוקר כפול סמיות שבוצע בקרב 225 גברים ונשים בריאים בגילאי שסובלים מעודף משקל והשמנהBMI 28–34.9  נבדקה השפעת תוספת פרוביוטיקה במשך 6 חודשים עם הזן Bifidobacterium animalis Lactis 420 על צריכת הקלוריות היומית והרכב הגוף.

המשתתפים חולקו ל-4 קבוצות ניסוי: קבוצת הבקרה, קבוצת ה- B-420, קבוצת הסיבים התזונתיים וקבוצה המשולבת (B-420 וסיבים תזונתיים). כל קבוצה נתבקשה לשמור על אורח החיים הקבוע שלה מבחינת צריכת קלוריות ופעילות גופנית.

בקרב שתי הקבוצות שנטלו את הזן B-420 נמצאה ירידה של 300 קלוריות בצריכת הקלוריות היומית, כמו כן חלה ירידה של 1.4 ס”מ בהיקף המותניים לעומת עליה של 1 ס”מ בשתי הקבוצות שלא נטלו B-420. ובנוסף בקרב הקבוצות שנטלו B-420, חלה השפעה מיטבית על הרכב הגוף. בעוד שבקבוצות שלא נטלו את הפרוביוטיקה הנ”ל עלו במסת השומן ובמשקל, בעיקר בשומן הבטני. הקבוצות שקיבלו B-420 לא עלו.

מנגנוני פעולה של Bifidobacterium animalis ssp Lactis B-420 י(10,11,12) 

  • Bifidobacterium animalis ssp lactis B420 מעלה ייצור חומצות שומן קצרות שרשרת  SCFA. SCFA  מעודדות הפרשת הורמון GLP-1.
  • Bifidobacterium animalis ssp lactis- B-420 מגביר באופן עצמאי הפרשת GLP-1.
    רמות גבוהות של GLP-1 מעלות תחושת שובע ומפחיתות תאבון.
  • Bifidobacterium animalis ssp lactis B-420 משתתף במנגנונים הקשורים בחיזוק מחסום תפקודי של המעי.
  • חיזוק המחסום התפקודי של המעי מונע חדירה של LPS אל זרם הדם ומצמצם תהליכים פרו-דלקתיים הגורמים לאגירת שומן ולעליה במשקל.

לסיכום:

השמנה היא מגפה אפידמית המכפילה את שיעוריה משנת 1980. השמנה מהווה גורם סיכון להתפתחות של מחלות לב וכלי דם, סוכרת סוג 2, אוסטאוארטריטיס וסוגים שונים של סרטן.

צריכת קלוריות עודפת, חוסר פעילות גופנית וגנטיקה הם בין הגורמים הקשורים בהשמנה.

לאחרונה מיקרוביום המעי נחשב כגורם מטבולי נוסף המשפיע על משקל גוף.

 

מקורות:

מקורות:

References:

1. Nazarii Kobyliak et al., Nutrition & Metabolism 2016 13:14
2. Ana Lidia Rouxinol-Dias et al. Porto Biomed. J. 2016;1(1):12-24
3. Tannock, G. W. (Ed) Probiotics and Prebiotics: Scientific Aspects.Caister Academic Press. 2005.
4. Ouwehand, A. C. and Vaughan, E.E.(eds). Gastrointestinal Microbiology. Informa Healthcare. 2006.
5. RidauraVK, Faith JJ, Rey FE, et al. Science. 2013;341(6150).
6. BoulangL, NevesAL, et al. Genome Medicine. 2016;8:42..
7. TurnbaughPJ, HamadyM, YatsunenkoT, et al. Nature. 2009;457(7228):480–484.
8. Nabil E. Boutagy, , Ryan P et al. Biochimie. 2016 ; 124: 11–20.
9. Lotta K. Stenman, Markus Jet al. EBioMedicine 13 (2016) 190–200
10. TolhurstG, HeffronH, Lam YS, et al. Diabetes. 2012;61(2):364-371.
11. StenmanLK, WagetA, Garret C, et al. DiabetolMetabSyndr. 2015;12(7):75.
12. Putaala H, Salusjärvi T, Nordström M, et al. Research in Microbiology. 2008;159(9-10):692–698

ברוכים הבאים לאזור הקהל המקצועי של אלטמן

המידע והתכנים באזור חינם, אך מיועדים לשימוש מקצועי בלבד ולכן נדרשת להזדהות כאנשי מקצועות הרפואה לגשת אליהם.
נתוני המחקר המובאים הינם תקציר המחקרים המלאים, אשר יימסרו במידת הצורך לרופאים, רוקחים ודיאטניים.
האמירות באתר לא נועדו להתוות שימוש בתוספי תזונה למצבים רפואיים.
אין לשכפל, להדפיס או להעתיק כל תוכן או חלק ממנו.

קישור לאיפוס סיסמה נשלח לדוא"ל.