גודל פונט

COVID-19 וחסר ברזל – יחסי גומלין בחולי ובחוסן

 

מאת: פרופ’ (אמריטוס) יואב קבנצ’יק, הקתדרה ע”ש דה לפרגולה במדעי החיים האוניברסיטה העברית בירושלים, יו”ר האגודה הבינלאומית BIOIRON לחקר הברזל בביולוגיה והרפואה (2018-2020)

עם התרחבות מבצע החיסון מפני COVID-19 לממדים גלובליים, החלה גם להינתן תשומת לב לאוכלוסיות עם בעיות רפואיות, שעלולות להפחית את יעילות החיסון, ביניהן אלה הלוקות בחסר ברזל  (IRON DEFICIENCY=ID) ואנמיה (IRON DEFICIENCY ANEMIA=IDA) . האגודה האירופאית להמטולוגיה – EHA פרסמה בפברואר 2021 דעת מומחים התומכת בהסדרת ה – ID טרם החלת החיסון באוכלוסיות עם מחלות המטולוגיות כרוניות לא ממאירות. הנושא נדון בהנהלת ה –  International Bio-Iron Societyשראתה לנכון להבהיר מהו הידע הקיים עליו יכלה (לכאורה) ההמלצה להתבסס טרם איסופם של הנתונים מהשטח.

אמנם קיימים מספר דיווחים המצביעים על כך שבאוכלוסיות עם מחלות כרוניות, ביניהן מחלות מעי דלקתיות (IBD), אי ספיקת כליות (CKD) או השמנה (OBESITY) משרות ID ומפחיתות את יעילות החיסון ל-Covid-19. הקשר הסיבתי: יעלות חיסון Covid-19 IDn טעון הוכחה קלינית. מה שכן מוכח הוא לגבי חיסונים אחרים, בעיקר אצל ילדים עם ID או IDA, אצלם תיקון ה – ID שיפר באופן ניכר את התגובתיות לחיסונים השונים.

הבסיס המדעי לטענה הנ”ל מושתת על העובדה ששפעול תאי B ו-T של המערכת החיסונית, תלוי במצב המטבולי של תאים אלה, שנפגע משמעותית בחסר ברזל (תזונתי, גנטי או מושרה על ידי ציטוקינים פרו-דלקתיים המגבירים את ייצור ההפסידין  בכבד והפרשתו שמובילה לחסימת שערי כניסת הברזל לגוף).

במחקרים עם מספר מודלים של ID בבעלי חיים בהם רמות ההפסידין בדם היו גבוהות (מסיבה תורשתית או דלקתית) נצפתה פגיעה בעליית רמות הנוגדנים בעקבות החיסון, אך הפגיעה הייתה הפיכה עם תיקון רמות הברזל.

מחקרים ראשוניים בבני אדם הסובלים מ- IDA מדגימים תוצאות דומות של תגובה חיסונית מופחתת לאחר מתן חיסונים שונים, שניתן ע”פ המחקרים לשקם ע”י מתן ברזל.