גודל פונט
נשים

מהם המזונות שכדאי להימנע מהם בהריון?

את בהריון והתזונה שלך משתנה, לאו דווקא מבחינת הכמות, אלא בעיקר מבחינת האיכות. לכן חשוב שתכירי את המזונות שלא מתאימים עבורך כרגע

זמן קריאה: 4 דקות
תזונה נכונה בהריון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. יש מזונות שעלולים להכיל חיידקים או טפילים ולגרום להרעלת מזון. במצב כזה ייתכן נזק לעובר או נזק לאם שישפיע בעקיפין על העובר
  2. ממזונות אחרים רצוי להימנע או להמעיט באכילתם כיוון שהם מכילים רכיבים שעלולים להזיק לעובר
  3. באופן כללי כדאי להיזהר במהלך ההריון מאכילת מזון שיש חשד שהוכן בתנאים לא בטוחים או נשמר בתנאים לא בטוחים

את בהריון ומוכנה לעשות הכל כדי להבטיח את בריאותו של העובר שלך. ובכן, חשוב שתדעי מה לאכול, אך לא פחות מכך – ממה רצוי להימנע, שכן ישנם מזונות שעלולים לגרום לזיהומים ויש מזונות שמכילים חומרים שיכולים להזיק לעובר שלך.

מזונות שיכולים לגרום להרעלת מזון

בהריון מערכת החיסון שלך עובדת פחות טוב. החיסרון הוא שאת רגישה יותר לזיהומים באופן כללי ולזיהומים מהמזון בפרט. הנה המזונות שכדאי להימנע מהם:

סוגי בשר, עוף ודגים שאינם מבושלים או לא בושלו כראוי או מעושנים

  • דגים נאים כמו בסושי, קרפצ’יו וסביצה.
    סושי צמחוני: החשש הוא שמא הוכן על אותם משטחי עבודה שעליהם הכינו סושי שמכיל דגים נאים. אפשר לאכול סושי צמחוני אם ידוע בוודאות שהוכן על משטח נקי תוך שימוש בכלים נקיים.
  • פירות ים כמו סרטן או צדפות, שלא עברו בישול.
  • סטייק טרטר.
  • נקניקים, פסטרמה ודגים מעושנים כמו סלמון מעושן (אפשר לאכול אותם לאחר בישול).
  • ממרחי דגים בשמנת או במיונז.
  • פאטה כבד שנשמר בקירור.

ביצים לא מבושלות או לא מבושלות כראוי ומזונות שמכילים אותן

  • ביצה רכה וביצת עין.
  • קינוחים, קרמים וקציפות מחלבון ביצה.
  • רטבים שמכילים ביצה לא מבושלת (הולנדייז, איולי, ברנז, מיונז ביתי, רוטב לסלט קיסר). אפשר לאכול רטבים, מיונז וביצים מפוסטרות שמיוצרים במפעל בעל רישיון יצרן בתוקף.
  • גלידות תוצרת בית.

מוצרי חלב לא מפוסטרים או ממקור לא ידוע

חשוב תמיד לקנות חלב ומוצרי חלב ממקור בעל רישיון יצרן בתוקף.

המזונות הבאים מיוצרים מחלב מפוסטר, אך עלולים להכיל חיידקים ולכן מומלץ להימנע מהם:

  • גבינות עובש כמו ברי, קממבר, גורגנזולה ורוקפור – ניתן לאכול לאחר בישול יסודי.
  • גבינות בהשריה במים כמו צפתית, בולגרית ופטה – ניתן לאכול לאחר בישול יסודי.
  • גלידה אמריקאית.

פירות וירקות לא שטופים

פירות וירקות הם חלק חשוב מאוד מהתזונה שלך וחשוב להקפיד לשטוף אותם. כדאי לדעת שאם חותכים או מקלפים פרי או ירק לא שטוף, המזהמים שעל הקליפה יכולים לעבור לתוכו באמצעות הסכין.

  • מכיוון שבדוכני מיצים לא בהכרח מקפידים על שטיפת הפירות והירקות, או על נקיון המשטחים, מומלץ להימנע מקניית מיצים בדוכנים. אפשר לסחוט אותם בבית תוך הקפדה על שטיפת הפירות או לקנות בקבוקי מיצים שעברו פסטור. עם זאת, הטוב ביותר הוא לאכול פרי במקום לשתות מיץ.
  • נבטים עלולים להכיל חיידקי אי. קולי, ולכן מומלץ לאכול אותם מבושלים בלבד.

סלטי חומוס קנויים

בסלטים אלה קיים חשש להימצאות החיידק ליסטריה, כך שהדרך המומלצת ליהנות מחומוס היא להכין אותו בבית ולצרוך אותו תוך יומיים מיום ההכנה.

מזונות שמכילים חומרים שעלולים להזיק לעובר

קפאין

מומלץ לא לעבור צריכה של 200 מ”ג קפאין ביום, כמות שקיימת ב-1-2 כוסות קפה או ב-2-4 כוסות תה רגיל. כדאי לדעת שלקראת סוף ההריון הגוף שלך מפנה את הקפאין לאט יותר, סיבה נוספת לא להפריז בצריכת קפה, תה וכן קולה, שוקו ושוקולד.

אלכוהול

אלכוהול פוגע בהתפתחות המוח, ולא נמצאה כמות שתיחשב בטוחה לצריכה, לכן כל ארגוני הבריאות בעולם ממליצים על הימנעות מוחלטת מאלכוהול בהריון.

ממתיקים מלאכותיים

סכרין וציקלמט אינם מומלצים בהריון. שאר הממתיקים מותרים לצריכה, אך כדאי לצרוך אותם במתינות.

דגים

חשוב לצרוך דגים במהלך ההריון, כיוון שהם מכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3 שחיוניות להתפתחות המוח, וכן יוד וויטמין D. מומלץ להימנע מאכילת דגים גדולים כמו דג חרב, כריש, מקרל ענק וליבנה (Tilefish), סטייק טונה וטונה אלבקור כיוון שהם עלולים להכיל כספית ומזהמים נוספים. מומלץ לצרוך סוגים אחרים של דגים במסגרת תזונה מאוזנת כולל דגי בריכות וטונה בהירה מקופסאות שימורים. חשוב לגוון את סוגי הדגים בתפריט.

כללים לבטיחות מזון

באופן כללי כדאי להיזהר בכל סוג של מזון שיש חשד שהוכן בתנאים לא בטוחים או נשמר בתנאים לא בטוחים. אלה כללים שכדאי לאמץ:

  • לשטוף פירות וירקות.
  • לשטוף ידיים במים ובסבון, לפני הכנת אוכל וגם עם סיום ההכנה.
  • לשמור על ניקיון משטחי העבודה והאחסון שבמטבח.
  • להשתמש בקרש חיתוך נפרד עבור בשר וקרש חיתוך נפרד עבור ירקות.
  • להשתמש במגבות נייר ולהחליף לעיתים קרובות מטליות ניקוי וכריות קרצוף.
  • לחמם היטב מזון מבושל שנשמר בקירור עד שיעלה אדים. גם מזון מבושל שאוכלים בחוץ צריך להעלות אדים כשמגישים לך אותו.
  • להכניס לקירור את המזון שבושל תוך שעתיים מזמן הבישול.
  • להפשיר בשר קפוא במדף התחתון של המקרר ובתוך כלי, כדי שלא תהיה זליגה של נוזלים בזמן ההפשרה על מזון אחר. אין להקפיא שוב מזון שהופשר.
  • להרחיק חיות מחמד מהאזור שבו מכינים את המזון.

נשים בהריון שברשותן חתול צריכות להיזהר כיוון שבצואתו עלול להימצא הטפיל טוקסופלסמה גונדיי, למרות שהסיכוי של חתול שגדל בבית כל חייו להיות נגוע בטפיל – נמוך מאוד. עדיף שמישהו אחר ינקה את ארגז החול שלו, ואם אין אפשרות כזו, יש לנקות את ארגז החול עם כפפות, ולאחר מכן לשטוף היטב את הידיים.