גודל פונט
אלספה

כיצד אומגה 3 תורמת לבריאות הלב

היא מסייעת במניעת מצבי דלקת, קרישיות יתר בדם והפרעות קצב, מפחיתה שומנים בדם ותורמת לגמישות העורקים. כל הסיבות מדוע רופאים ודיאטנים ממליצים על תוספת של אומגה 3 לתזונה

זמן קריאה: 4 דקות
בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:
  1. מחקרים רבים הראו קשר בין צריכת אומגה 3 ובין ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, שנחשבות לגורם תמותה עיקרי בעולם המערבי
  2. התועלת הבריאותית של אומגה 3 היא אחת ההסכמות הרווחות כיום בקרב אנשי המקצוע
  3. האיגוד הקרדיולוגי הישראלי, ביחד עם עמותת הדיאטנים מציינים מהם היתרונות של חומצות השומן אומגה 3, ואת המקורות העיקריים שלהן – דגי ים ותוספי תזונה

תזונה מאוזנת, פעילות גופנית, הימנעות מעישון, שמירה על משקל תקין – כל אלה הן המלצות ידועות ומוכחות לשמירה על בריאות הלב. אמנם מזה שני עשורים לפחות אנחנו מודעים לחשיבותן של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 להגנה על הלב, ואולם מה שפחות ידוע הוא כיצד הן משפיעות ומהי תרומתן.

התועלת הבריאותית של אומגה 3 היא אחת ההסכמות הרווחות כיום בקרב אנשי המקצוע. מחקרים רבים הראו קשר בין צריכת אומגה 3 ובין ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, שנחשבות לגורם תמותה עיקרי בעולם המערבי. במחקרים רבים נמצא כי אפשר למנוע ולהפחית את הסיכון למחלות לב בעזרת שינוי בהרגלי החיים, ובפרט על ידי צריכה נאותה של אומגה 3. למעשה, במחקרים רבים נמצא, כי ככל שרמות אומגה 3 בדם הינן גבוהות יותר, הסיכון לתחלואה ולתמותה ממחלות לב הינו נמוך יותר.

כיצד תדעו כמה אומגה 3 אתם צריכים?

בשנת 2011 בחנו רופאי לב בכירים בישראל ביחד עם דיאטניות ודיאטנים מעמותת עתיד, עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל, את מגוון המחקרים והעדויות המדעיות הנוגעים לבריאות הלב. במסמך עמדה  שפורסם באפריל 2011, מפרטים שני האיגודים את המלצותיהם התזונתיות למניעת מחלות לב וכלי דם. בין השאר, מפרטים עורכי נייר העמדה מהם היתרונות של אומגה 3, ואת המקורות העיקריים להן – דגי ים ותוספי תזונה.

בין השאר, ממליצים התזונאים והקרדיולוגים בישראל:

  • למניעת מחלות לב וכלי דם ההמלצה היא על צריכת מגוון של דגים, רצוי דגי מי מעמקים (כמו הרינג, מקרל, סלמון, סרדינים, פורל וכדומה) לפחות פעמיים בשבוע. המלצה זו מיועדת למי שנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם.
  • לאנשים שאינם צורכים דגים לפחות פעמיים בשבוע, ניתן לשקול תוסף תזונה המכיל אומגה 3 במינון יומי של כ-1 גרם ליממה. המלצה זו מיועדת גם למי שנמצאים בסיכון גבוה למחלות לב וכלי דם.
  • כדי לסייע בטיפול ברמות גבוהות של שומנים בדם (היפרטריגליצרידמיה) ההמלצה היא להשתמש בתוספי תזונה המכילים אומגה 3 במינון יומי של 2-4 גרם ליום, תחת מעקב רפואי.

כיצד משפיעה אומגה 3 על הלב?

הממצאים המחקריים מצביעה על כך שחומצות שומן אומגה 3 פועלות במספר אופנים להפחתת הסיכון:

  • יכולת נוגדת קרישה – אומגה 3 מפחיתה את היצמדותן של טסיות הדם ובכך  מקטינה את הסיכון להיווצרות קרישי דם בעורקי הלב, ומסייעת בשמירה על עורקים מורחבים.
  • הורדת רמות טריגליצרידים בדם – רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם הן גורם סיכון למחלות לב.
  • מניעת הפרעות בקצב הלב – אומגה 3 מסייעת בהגנה מפני הפרעות קצב בלב כמו פרפור חדרים או פרפור עליות, שהם כמשוער הגורם הקטלני בהתקפי לב.
  • מניעת דלקות – הרובד הטרשתי המצטבר על דפנות העורקים עלול להתבקע ולשחרר לזרם הדם מוצקים שיגרמו להיווצרות קרישי דם שעלולים לגרום לחסימה של עורק ולהתקף לב (אוטם שריר הלב).  התכונות האנטי-דלקתיות של אומגה 3 מייצבות את הרובד הטרשתי בעורקי הלב ומקטינות את הסיכון להתבקעותו.
  • גמישות עורקים – עורקיהם של הנוטלים תוספי תזונה המכילים אומגה 3 גמישים יותר, דבר המפחית סיכון להתקף לב.
  • לחץ דם – נטילה סדירה של אומגה 3 מפחיתה במעט את לחץ הדם. לחץ דם מופחת מקטין את הסיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי.
  • צמיגות הדם – אומגה 3 מפחיתה את צמיגות הדם ובכך מקלה על פעולת הלב להזרמת  דם לכל חלקי הגוף. לב הפועל במאמץ מופחת מקטין את הסיכון להתקפי לב.

 

במחקרים רבים נמצאו עדויות כי צריכה של אומגה 3 עשויה להפחית את שיעורי התמותה ממחלות לב ודום לב. המחקרים מצאו כי בקרב אנשים ששרדו לאחר התקף לב וצרכו כ-1 גרם אומגה 3 ביום, היה שיעור התמותה נמוך יותר, וכי רמת אומגה 3 בדם נמצאת ביחס הפוך לתמותה ממחלות לב וכלי דם.

במחקר גדול נמצא כי צריכת דגים לפחות פעם בשבוע מפחיתה את הסיכון לדום לב פתאומי ב-48% וכי מחסור באומגה 3 הינו מבין גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר האחראיים על מקרי מוות, במקביל לעישון, צריכה של שומני טראנס, השמנת יתר ועוד.

לכן, כאמור, ארגוני בריאות בישראל וכן בעולם ממליצים על הוספת 1 גרם אומגה 3 ביום, להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

חשוב להדגיש, כי במחקרים שבחנו את הדרך היעילה ביותר לצריכה של אומגה 3 באופן יומיומי,  ניכר כי קשה מאד לצרוך את הכמות הדרושה באמצעות תזונה, ובעיקר באמצעות אכילת דגים. בעוד שנטילה של תוספי תזונה היא דרך נוחה יותר, יעילה באותה המידה, והבטוחה לשימוש גם בקרב נשים בהריון.