גודל פונט

פוליפנולים מהתזונה ומניעת ירידה קוגניטיבית

אלטמן professionals
מאת: ד”ר סילביה מנדל, חוקרת מוח ויועצת בתחום בריאות המוח והקוגניציה

רובנו חוששים מהזדקנות, מירידה בזיכרון ובתפקוד הקוגניטיבי או מדמנציה. פחד זה נובע בעיקר מכך שאין תרופה שיכולה לעכב או לרפא את ההידרדרות הקוגניטיבית המתרחשת עם הגיל. אז מה עושים? מזה מאות שנים ידוע כי לאורח החיים יש השפעה מכרעת על גורל הקוגניציה שלנו. פעילויות פשוטות כמו ללמוד דברים חדשים, להיות מעורב חברתי, לנגן, להתמיד בפעילות גופנית, לאכול טוב, לישון מספיק שעות ולהרבות בצחוק, אמפתיה ונתינה, תורמות באופן משמעותי לחיזוק תפקודי המוח, הזיכרון ומצב הרוח.

תזונה בריאה ומגוונת כגון תזונה ים-תיכונית היא גורם חיוני להגנה על המוח מפני הידרדרות קוגניטיבית ושמירה על הזיכרון. צריכת פירות, ירקות ,שמן זית, קטניות, דגנים מלאים ומזונות עשירים בסיבים תזונתיים ואומגה 3 נקשרה לשכיחות נמוכה יותר של בעיות זיכרון ודמנציה. פירות וירקות עשירים בנוגדי חִמצון מסוג פוליפנולים. פוליפנולים הם קבוצת תרכובות צמחיות המאופיינות במבנה כימי דומה, ובעלות פעילויות רבות ומגוונות כגון פעילות נוגדת חמצון, נוגדת דלקת והאצת שגשוג של זני חיידקים טובים במעי שמונעים חדירת רעלנים אל זרם הדם ומשם למוח.

ראיות אפידמיולוגיות מצטברות מצביעות על קשר בין צריכת תזונה עשירה בפוליפנולים מסויימים – כמו אלה הנמצאים בענבים אדומים, שוקולד, תה ירוק, יין אדום, סויה, כורכום ואוכמניות כחולות – ומניעת ירידה קוגניטיבית בבי אדם.‎1,2,3,4 מחקרים שנערכו בבעלי חיים מראים כי צריכה גבוהה של אוכמניות כחולות או ענבים אדומים קשורה לשיפור ליקויי למידה וזיכרון בחיות זקנות או בחיות מודל למחלת אלצהיימר.‎5,6

על ממופנול

העדויות הטרום-קליניות והקליניות היוו בסיס רעיוני לרקיחת תרכובת הממופנול. ממופנול הוא פורמולה מעוגנת בפטנט – ™Memophenol, המשלבת תמציות ענבים צרפתיות ואוכמניות כחולות בהרכב פוליפנולי מוגבר.  אוכמניות כחולות (wild blueberries) מזן Vaccinium angustifolium A. מספקות כמויות גבוהות של חומצות פנוליות, פלבונולים (flavonols) ואנתוציאנינים (anthocyanins) הידועים כתומכים בתפקוד קוגניטיבי. ממופנול מכיל זני ענבים צרפתיים Vitis vinifera L. כמו פינו נואר ושרדונה,  המספקים כמויות גבוהות במיוחד של מונומרים ואוליגנולים של פוליפנול מסוג פלבנול ,(flavanol) כמו גם רסברטרול.

מחקרים טרום-קליניים

יעילות הממופנול נבדקה לראשונה בעכברים זקנים ובמודל עכבר טרנסגני של מחלת אלצהיימר (xTg-AD3) שטופלו בממופנול למשך 14 שבועות (500 mg/kg/d) או 4 חודשים (500 או 2500 mg/kg) בהתאמה.7, 8 בשני המחקרים ממפנול מנע ליקויי למידה וזיכרון לעומת קבוצת הביקורת שלא צרכה את הרכיב הפעיל. החוקרים תיארו שני תהליכים חיוניים אשר לשיטתם מתווכים את השפעתו ההגנתית של ממופנול על הזיכרון והקוגניציה, והם שיפור הזמינות הביולוגית של הפוליפנולים ממקור האוכמניות בפי חמש  (אפקט סינרגיסטי) והגברת הגמישות המוחית.‎9,‎10 אכן ממפנול השרה יצירת נוירונים חדשים בהיפוקמפוס (נוירוגנזה) שהוא מבנה מפתח בעיבוד מידע חדש והמרתו לצורה של זיכרון שיאוחסן לטווח ארוך.

מחקרים קליניים

במחקר אקראי כפול סמיות עם ממופנול (600 מ”ג/יום) שנערך במבוגרים בריאים,  עקבו החוקרים אחר שינויים בתפקוד הקוגניטיבי במשך חצי שנה. זיכרון לטווח ארוך ולטווח קצר הם המושפעים ביותר מהירידה הקוגניטיבית עם הגיל, בייחוד הזיכרון האפיזודי (ארעי) שמבטא יכולת להיזכר באירועים קודמים, באנשים, בזמנים ובמקומות. הממצא הראשון היה שיפור בזיכרון האפיזודי מילולי בכלל האוכלוסייה. לאחר הסתכלות מעמיקה בנתונים, התגלה שבקבוצת קשישים עם ביצוע נמוך במבחני זיכרון בתחילת המחקר, ממופנול שיפר ב-40% את הזיכרון החזותי האפיזודי וגם את הזיכרון המילולי האפיזודי ולטווח ארוך.11 לטענת החוקרים הממצאים באוכלוסייה המבוגרת שקולים להפחתה של כ-13 שנים בגיל הקוגנטיבי בתום 6 חודשי טיפול. זאת בהשוואה ל- 5.5 שנים בקבוצת הביקורת. במחקר אחר עם ממופנול באוכלוסייה צעירה של סטודנטים נמצא כי צריכה אקוטית של ממופנול שיפר זיכרון עבודה וקשב במהלך פעילות קוגניטיבית מתמשכת ואינטנסיבית.‎12 לכן ממופנול יכול להועיל גם לאוכלוסייה צעירה וגם לאוכלוסייה מזדקנת.

מסקנות

יעילות ממופנול הודגמה במישור המנגנוני, ההתנהגותי והקליני. לממופנול מנגנון פעולה ייחודי הקשור בשלושה גורמים: (א) פעילות סינרגטית על הזמינות הביולוגית; (ב) פעולה מרכזית הגנתית במוח באמצעות נוירוגנזה וגמישות סינפטית; (ג) יישומיות קלינית רחבה, גם באוכלוסייה צעירה וגם באוכלוסייה מזדקנת.

 

References:

  1. Risk Reduction of Cognitive Decline and Dementia (2020): WHO Guidelines.
  2. Lefèvre-Arbogast, S. et al. (2018). Pattern of polyphenol intake and the long-term risk of dementia in older persons. Neurology, 90(22), e1979-e1988. doi:10.1212/WNL.
    0000000000005607.
  3. Vazour D et al. (2017). Nutrition for the ageing brain: towards evidence for an optimal diet. Ageing Research Reviews, 35: 22240-.
  4. Al Damen et al. (2019), Effects of Berry, Pomegranate, Grape and their Biophenols on
    cognitive function: A general review. EC Nutrition 14.1: 91-113.
  5. Wang J. et al. (2015). Targeting multiple pathogenic mechanisms with polyphenols for the treatment of Alzheimer’s disease-experimental approach and therapeutic implications. Frontiers in Aging Neuroscience, 6, 42. doi: 10.3389/fnagi.2014.00042.
  6. Joseph J et al. (1999), Reversals of Age-Related Declines in Neuronal Signal Transduction, Cognitive, and Motor Behavioral Deficits with Blueberry, Spinach, or Strawberry Dietary Supplementation. The Journal of Neuroscience, 19(18):8114–8121.
  7. Bensalem J, et al (2016), Dietary polyphenol supplementation prevents alterations of spatial navigation in middle-aged mice. Front Behav Neurosci., doi:10.3389/fnbeh.2016.00009.
  8. Dal-Pan A. et al. (2017). Cognitive enhancing effects of a polyphenols-rich extract from fruits without changes in neuropathology in an animal model of Alzheimer’s disease. J Alzheimers Dis 55, 115–135
  9. Dudonné S (2016), Potentiation of the bioavailability of blueberry phenolic compounds by co-ingested grape phenolic compounds in mice, revealed by targeted metabolomic profling in plasma and feces. Food Funct, 7:3421– doi:10.1039/c6fo00902f
  10. Bensalem et al. (2018). Polyphenol-rich extract from grape and blueberry attenuates cognitive decline and improves neuronal function in aged mice. Journal of Nutritional Science, doi:10.1017/jns.2018.10.
  11. Bensalem J (2018). Polyphenols From Grape and Blueberry Improve Episodic Memory in Healthy Elderly with Lower Level of Memory Performance: A Bicentric Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Study. Journal of Gerontology, doi:10.1093/gerona/gly166.
  12. Philip P (2019). Acute Intake of a Grape and Blueberry Polyphenol-Rich Extract Ameliorates Cognitive Performance in Healthy Young Adults During a Sustained Cognitive Effort, Antioxidants, doi:10.3390/antiox8120650.