מחקר חדש מראה כי נטילת תוספי מזון פרוביוטיים החל בשליש הראשון של ההיריון עשויה להפחית את הסיכוי להשמנת יתר לאחר הלידה. המחקר*, שפורסם במגזין "רויטרס בריאות", נערך על ידי קבוצת חוקרים מאוניברסיטת טורקו שבפינלנד.
במהלך המחקר בדקו החוקרים השמנת יתר מרכזית בקרב 256 נשים שנה לאחר הלידה. מתוצאות המחקר התברר כי כעבור שנה רק 25% מהנשים שנטלו פרוביוטיקה במהלך ההריון וההנקה סבלו מהשמנת יתר מרכזית, בעוד שמתוך הנשים שלא קיבלו פרוביוטיקה, סבלו 43% מהשמנת יתר מרכזית.
דר קירסי לאיטינן, מצוות החוקרים, ציינה בוועידה כי היא ועמיתיה החליטו לחקור את יעילות הפרוביוטיקה במניעת השמנת יתר בהריון, מכיוון שתקופת ההריון היא אחת התקופות בחיי אישה שבה היא מועדת להשמנה. לאיטינן אמרה עוד כי "זהו, למעשה, המחקר הראשון שמראה כי תזונה מועשרת בפרוביוטיקה במהלך ההיריון וההנקה משפיעה על רמת השומן בנשים במהלך השנה שלאחר הלידה".
מהלך המחקר: המשתתפות קיבלו פרוביוטיקה עד שסיימו להיניק
במהלך המחקר חילקו החוקרים את המשתתפות לשלוש קבוצות:
הראשונה קיבלה כמוסות פרוביוטיקה וייעוץ תזונתי; הקבוצה השנייה קיבלה כמוסות פלסבו וייעוץ תזונתי; והשלישית קיבלה כמוסות פלסבו ללא ייעוץ תזונתי. הנשים נטלו כמוסות פרוביוטיקה שהכילו לקטובצילוס וביפידובקטריום לאורך כל תקופת ההריון ועד 6 חודשים לאחר הלידה, או עד לזמן שבו הן הפסיקו להיניק.
תוצאות המחקר: פרוביוטיקה+ייעוץ תזונתי הפחיתו את אחוזי השמנת היתר
אחוזי השמנת היתר המרכזית שנה לאחר הלידה, התחלקו בין 3 הקבוצות כך:
25% אחוז בקבוצת הפרוביוטיקה+ייעוץ תזונתי. ממוצע אחוזי השומן בגוף היה 28.
43% בקבוצת הייעוץ התזונתי בלבד. ממוצע אחוזי השומן בגוף היה 29.
40% בקבוצה ללא פרוביוטיקה וללא ייעוץ תזונתי. ממוצע אחוזי השומן בגוף היה 30.
ד"ר לאיטינן ציינה כי אחת ממסקנות המחקר היא כי "שינוי אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים במעי, יחד עם תזונה מאוזנת, יכול לשמש ככלי מעשי למניעת השמנת יתר".
* המחקר הוצג בקונגרס האירופאי בנושא השמנה שהתקיים ביוני 2009 באמסטרדם, הולנד
Obesity being held in Amsterdam, the Netherlands European Congress on
מידע נוסף